Єврокомісія відреагувала на заяву про «несправедливий розподіл вакцин» від коронавірусу

Читать на русском
У ЄК нагадали, що члени Євросоюзу самі відмовилися від практики більш справедливого, пропорційного розподілу вакцини
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Європейська комісія висловила згоду з позицією низки країн Європейського Союзу в тому, що справедливий розподіл вакцин від коронавірусу має ґрунтуватися на чисельності населення, тобто бути пропорційним.

Про це йдеться в заяві комісії, опублікованій 13 березня.

У яких країнах призупинили вакцинацію препаратом AstraZenecaПрепаратом AstraZeneca припинили вакцинувати населення деякі країни. Усе через появу серйозних побічних ефектів.

«Це рішення, яке комісія запропонувала для всіх угод про попередню закупівлю вакцини. Це справедливе рішення, оскільки вірус вражає однаково скрізь, у всіх частинах ЄС... Держави-члени вирішили відійти від пропозиції Комісії, додавши гнучкість, яка дозволяє узгоджувати інший розподіл доз з урахуванням епідеміологічної ситуації та потреб у вакцинації кожної країни. Відповідно до цієї системи, якщо держава-член вирішує не застосовувати пропорційний розподіл, дози перерозподіляються між іншими зацікавленими державами-членами», - заявили в комісії.

Такий підхід, резюмували в Єврокомісії, призвів до серйозної зміни пропорційного розподілу, який був запропонований комісією за всіма шістьма договорами про попередню закупівлю. Тому якщо держави-члени побажають повернутися до пропорційного розподілу, вони повинні спочатку досягти між собою відповідних домовленостей.

Нагадаємо, 13 березня лідери п'яти країн-членів Європейського Союзу - Австрії, Латвії, Чехії, Словенії та Болгарії - зажадали переговорів на вищому рівні для забезпечення «справедливого» розподілу вакцин серед членів ЄС. На їхню думку, при збереженні поточної ситуації ряд країн опиниться в нерівному становищі вже до літа 2021 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: