Зеленський схвалив закон щодо покарання за сексуальну експлуатацію дітей

Читать на русском
У п'ятницю, 12 березня, глава держави Володимир Зеленський підписав законопроект №3055, який посилює покарання за сексуальну експлуатацію дітей.

У п'ятницю, 12 березня, глава держави Володимир Зеленський підписав законопроект №3055, який посилює покарання за сексуальну експлуатацію дітей.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Цей закон закріплює в українському законодавстві визначення поняття «дитяча порнографія» і встановлює кримінальну відповідальність за вчинення дій сексуального характеру, домагання осіб, які не досягли 16-річного віку, за виготовлення і використання дитячої порнографії, за відвідування або проведення заходів сексуального характеру за участю неповнолітньої особи, а також за залучення дитини до участі в них.

Кримінальне правопорушення, здійснене щодо малолітніх або неповнолітніх, має бути розслідуване невідкладно і розглянуте в суді в першу чергу. Впроваджується й особливий механізм захисту дітей, які постраждали від сексуального насильства або стали його свідками.

Каратиметься пропозиція зустрічі від повнолітньої особи, в тому числі з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій, дитині до 16 років для здійснення щодо неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій, якщо після такої пропозиції було скоєно хоча б одну дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася.

За це загрожує обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо пропозицію зробили дитині до 16 років для залучення її в виготовлення дитячої порнографії, і якщо після такої пропозиції було скоєно хоча б одну дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася, це каратимуть в'язницею на термін від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За скоєння даного злочину за попередньою змовою групою осіб, або щодо малолітнього, порушнику загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

При цьому під зустріччю слід розуміти, в тому числі проведену з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій.

Закон також передбачив покарання за отримання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження.

Також сьогодні Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: