Президент підписав закон про підвищення штрафів за порушення ПДР

Читать на русском
Глава держави Володимир Зеленський в п'ятницю, 12 березня, підписав закон про посилення відповідальності за порушення безпеки дорожнього руху.

Глава держави Володимир Зеленський в п'ятницю, 12 березня, підписав закон про посилення відповідальності за порушення безпеки дорожнього руху.

Документ передбачає збільшення штрафів, зокрема, за керування транспортом у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Володимир Зеленський підписав Закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху № 1231-IX, який Верховна рада ухвалила 16 лютого 2021», - йдеться в повідомленні.

Так, збільшено штрафи за порушення правил користування ременями безпеки, шоломами. Зросли суми штрафів за проїзд на червоний сигнал світлофора, залишення місця ДТП, а також, якщо громадянин керував транспортним засобом без відповідних документів.

«Крім того, посилено відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння», - відзначили в пресслужбі ОП.

Штрафувати будуть не тільки водіїв. Законом посилено адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин.

Також документ дозволяє правоохоронцям використовувати кошти відеозапису. Ці матеріали слід обов'язково вносити в протокол про адміністративне правопорушення.

Закон дозволяє поліціянтам зупиняти транспортний засіб для огляду водіїв з використанням спецзасобів для перевірки на стан сп'яніння або вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування.

Нагадаємо, 16 лютого ВР прийняла в цілому проєкт закону, яким посилила відповідальність за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху. Штрафи зростуть як для водіїв, так і для пішоходів. При цьому нардепи заборонили профілактичну зупинку водіїв на дорогах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: