Зеленський створив Консультативну раду для забезпечення прав захисників України

Читать на русском
Завдання новоствореного органу - захист та забезпечення прав і свобод українців, які захищали Батьківщину від російської агресії у складі Збройних сил.
Володимир ЗеленськийEPA - European Pressphoto Agency

Президент України Володимир Зеленський створив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав та основних свобод осіб, які брали участь у захисті України, підписавши 12 березня указ № 93/2021.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Рішення про створення цього дорадчого органу було прийнято з урахуванням соціальної напруги та запиту суспільства на доступ до справедливості та об'єктивного розгляду кримінальних проваджень та судових рішень у справах Захисників України», - зазначено в повідомленні.

Завдання новоствореного органу - захист та забезпечення прав і свобод українців, які захищали Батьківщину від російської агресії у складі Збройних сил.

За що засуджено Стерненка: позиція суду та захистуВирок активісту Стерненку спричинив резонас у суспільстві та експерному середовищі. Ми розбиралися, яку позицію займали всі сторони процесу.

«З початку російської збройної агресії захищати Україну пішли тисячі добровольців. Деякі з них стали жертвами недосконалого українського законодавства-сотні добровольців опинилися за ґратами та були засуджені за військові злочини за законами мирного часу», - зазначено в повідомленні.

Відомі приклади, коли людей судили за виконання їхніх службових обов'язків. Такі справи вимагають більш глибокого вивчення, заради чого і створюється Консультативна рада. До складу органу увійдуть народні депутати, представники органів виконавчої влади, оборонних відомств, правозахисники та громадські діячі. Буде можливість залучати також урядові та неурядові організації, в тому числі міжнародні, для отримання допомоги та консультацій.

Нагадаємо, 3 березня стало відомо, що в офісі президента України запропонували розробити механізм перевірки та перегляду резонансних кримінальних справ проти ветеранів і громадських діячів, які боролися з агресією РФ. Передбачається, що деякі з цих людей могли стати жертвами недосконалості судової системи та свавілля чиновників, судів і правоохоронних органів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: