За яких умов «Нафтогаз» зможе безкоштовно встановити лічильники та кому?

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Лише аналіз покаже, скільки грошей закладалося, скільки з них було отримано облгазами, скільки реально витрачено на встановлення лічильників, кому та як. Поки цих даних немає, питання лишається відкрите.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи вимогу уряду до «Нафтогазу» встановити безкоштовно лічильники.

«Облгази у своїх програмах мають закладений тариф на встановлення лічильників. Частина з цих грошей використана не була або не була ними отримана, тому що була заборгованість зі сплати. Тобто частину грошей вони не отримали, частина – примусово списана, частина – пішла на встановлення загальнобудинкових лічильників», – зазначив Павлюк.

За його словами, «Нафтогаз» не продає газ населенню, він продає його облгазам, які постачають його й розподіляють населенню, тобто НАК не має прямих контактів із населенням.

«Виходить, що НАК не має підстав встановлювати споживачам ці лічильники. В їхньому фінансовому плані цього також немає», – уточнив він.

Експерт нагадав, що вже озвучувалась ідея про те, щоб передати встановлення лічильників, оскільки проблеми є, тому що облгази гальмують процес.

«Судячи з усього, в тому, що цього не відбувається, є інтерес облгазів», – додав він.

На сьогодні встановлення лічильників для споживачів є дуже довгоокупним заходом, підкреслив фахівець.

«Якщо середній рахунок за газ у квартирі становить, наприклад, 30 грн, то потрібно буде закласти гроші на лічильник. Встановлення лічильника коштує від 1,5 тис. грн до 3 тис. грн. Відповідно, якщо взяти, наприклад, по 10 грн, то до десяти років виходить окупність цього лічильника», – пояснив він.

Можна зобов’язати «Нафтогаз» встановити лічильники, але він може це робити зараз лише своїм прямим клієнтам. У нього зараз немає договірних відносин, акцентував експерт.

«Щоб закласти вартість повернення цього лічильника в тариф, «Нафтогаз» повинен мати контракт на повернення цих грошей у формі постачання цього ж газу. На сьогодні вони можуть це зробити, якщо цим займатиметься «Нафтогазпостач». Це окрема компанія, що може постачати газ населенню. І населення має перейти на постачання до цієї компанії. От саме ті, хто перейде, отримають лічильники безкоштовно під новий контракт», – констатував він.

Крім того, «Нафтогаз» не має абонентської бази. НАК не знає, кому продають цей газ, немає адрес, де встановлювати лічильники, наголосив фахівець.

Тому, щоб компанія змогла встановити лічильники, потрібно виконати низку умов. По-перше, «Нафтогаз» має отримати право постачати газ населенню безпосередньо, адже він продає його облгазам.

«По-друге, «Нафтогаз» має отримати всю абонентську базу. По-третє, Кабмін має затвердити фінансовий план, який мав би включати в себе встановлення цих лічильників», – резюмував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, ще 30 листопада 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в 2017 році завершиться процес встановлення лічильників на теплову енергію в усій країні.

Відзначимо, що аналогічну заяву зробив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, однак з іншими термінами. Віце-прем'єр обіцяє завершити встановлення лічильників у 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: