ВР має намір посилити покарання за незаконне видобування корисних копалин

Читать на русском
Верховна рада підтримала в першому читанні законопроект Про посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин.
фото Нацполіція

Верховна рада підтримала в першому читанні законопроєкт №3576 «Про посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин».

На засіданні в середу, 4 листопада, «за» проголосували 283 нардепа.

В Україні розікрали 5 мільйонів гектарів землі – ЗеленськийЗа роки незалежності в Україні було вкрадено 5 з 7 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель.

Законопроєкт вносить зміни до статті 240 Кримінального кодексу.

Документом пропонується посилити кримінальну відповідальність (не тільки для фізичних, а й для юридичних осіб) за незаконний видобуток корисних копалин місцевого значення і запровадити відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин у великих розмірах.

Так, за незаконний видобуток корисних копалин місцевого значення загальною вартістю понад 1,7 тисячі гривень можуть ввести штраф від 8,5 до 13,6 тисячі гривень або обмеження/позбавлення волі до 3 років.

Якщо мова йде про корисні копалини державного значення, то передбачається штраф в розмірі від 25,5 до 34 тисяч грн або обмеження/позбавлення волі на строк до 5 років з конфіскацією незаконно добутого і знарядь видобування.

Якщо копалини незаконно видобували на територіях чи об'єктах заповідного фонду - караються позбавленням волі на строк від 3 до 6 років, з конфіскацією незаконно добутого.

Самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 1700 до 2210 грн, на посадових осіб - 2210 – 17 тисяч грн.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський підписав зміни до Податкового кодексу з видобутку бурштину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: