Які політсили представляють владу в районах нелегального видобутку піску в Україні

Читать на русском

**За даними Держгеонадр, в Україні налічується 593 родовища будівельного піску. З них лише 228 офіційно перебувають у розробці. Незаконно видобутий пісок продається за готівку, без сплати податків і зборів до місцевих бюджетів та державі. Скільки піску видобувається в Україні нелегально, достеменно не знає ніхто. «Слово і Діло» вирішило розібратись, які політичні сили представляють владу в «піщаних республіках».

Незаконний видобуток піску активно ведеться в 9 областях України. За найскромнішими й приблизними підрахунками експертів, щороку лише в Київській області нелегально видобувають близько 7 млн тонн піску на суму приблизно 15 млн доларів. Значною мірою, весь лівий берег Києва забудовувався на завезеному піску. Перш ніж звести житлові масиви на Харківському, Осокорках та Позняках, а також на Троєщині та в районі станції метро «Лівобережна», перед початком будівництва завозилися сотні тонн піску, на якому вже й будували висотки. До того ж пісок використовується безпосередньо при самому будівництві.

Які політсили представляють владу в районах нелегального видобутку бурштину в УкраїніНелегально бурштин видобувають в трьох областях України. Слово і Діло розбиралось, які політичні сили представляють владу в цих регіонах.

Тому не дивно, що в Києві та області існує безліч незаконних піщаних кар'єрів, на місці яких згодом навіть утворюються озера. А якщо пісок намивається з Дніпра чи Десни, то русла річок змінюються, порушуючи екосистему навколо.

Незважаючи на те, що за незаконний видобуток піску в промислових масштабах передбачена кримінальна відповідальність, підпільних старателів у кращому разі штрафують. Причому суми штрафів становлять кілька сотень гривень, при тому, що за день на кар'єрі за допомогою земснаряду добувають піску на кілька тисяч доларів.

Київську міськраду очолює Віталій Кличко (БПП «Солідарність») і більшість депутатів представляють ту ж політичну силу. Далі місця в міськраді столиці ділять депутати від «Батьківщини», «Єдності» та ВО «Свобода».

Голова Київської облради – Старикова (ВО «Батьківщина»), а більшість депутатів є представниками БПП. Далі практично порівну представлені депутати від «Батьківщини», «Самопомочі» та РПЛ. Трохи менше представників політсили «Наш край», ВО «Свобода», УКРОП та «Опоблок». Главк Нацполіції в Київській області очолює Ценов.

Які політсили представляють владу в районах незаконної вирубки лісу в УкраїніСлово і Діло розбиралося, які політичні сили представляють владу в регіонах, де незаконно вирубують ліс.

У Львівській області облдержадміністрацію очолює Синютка, голова облради Ганущин зараз безпартійний, а був обраний від БПП. Переважна більшість депутатів облради також входять до БПП. Далі в порядку спадання йдуть представники «Самопомочі», ВО «Свобода», «Батьківщини», «Громадянської позиції», УКРОПу, «Народного руху України» та РПЛ із «Народним контролем».

Найактивніше видобуток піску ведеться в Перемишлянському районі, де головує Андрусишин від БПП. Більшість у райраді становлять БПП і «Народний рух України», далі йдуть «Наш край» і «Батьківщина». Трохи менше депутатів райради від РПЛ, «Громадянської позиції», «Свободи», «Самопомочі» та Української галицької партії.

У Вінницькій області найбільше піску видобувають у Вінницькому районі. Голова облради Олійник представляє БПП, як і переважна більшість депутатів. Далі за чисельністю йдуть «Батьківщина», РПЛ, «Самопоміч», УКРОП, «Свобода». Найменше в облраді представників Аграрної партії України та «Опоблоку».

А в Вінніцькому районі політсили розподілилися дещо інакше. Так, голова райради Сітарський – від «Батьківщини». Депутатів райради практично порівну від БПП і «Батьківщини». Трохи менше представників Народної партії, РПЛ, ВО «Свобода» та «Опоблоку».

Детальніше – на інфографіках.

Нагадаємо, раніше ми писали, які політсили представляють владу в районах нелегального видобутку бурштину в Україні.

Також ми повідомляли, що депутат від БПП вирішив не турбувати прокуратуру запитом про незаконний видобуток піску.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: