Україна готова до отримання членства в НАТО – Стефанішина

Читать на русском

Україна вже давно заслужила право отримати План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) і давно готова його реалізовувати.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі програми «Право на владу».

Стефанишина нагадала, що жоден офіційний документ не встановлює неможливість для країни з територіальним конфліктом стати членом НАТО чи Євросоюзу. До того ж світ на порозі серйозної зміни геополітичного розкладу сил.

«Сьогодні НАТО формує стратегію на 10 років ... Як віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, яка займається цією роботою кожен день, я можу підтвердити, що Україна готова до Плану дій щодо членства. І Президент, і уряд, і парламент - і це унікальна ситуація за останнє 20-річчя - працюють над тим, щоб європейські та євроатлантичні столиці були до цього готові», - сказала вона.

За словами Стефанішиної, для отримання ПДЧ Україні належить здійснити ряд важливих реформ, які вже впроваджуються - наприклад, це реформування системи оборонних закупівель, сектора безпеки та оборони, Служби безпеки та верховенства права. Виконуватися він може нескінченно довго - у приклад Стефанишина привела Північну Македонію, яка виконувала ПДЧ протягом 20 років.

Запитання тижня: чому Україна досі не в НАТОВступ до НАТО – це виклик не лише для України, але й для самого Альянсу. Чи варто очікувати поступок для нашої держави щодо надання ПДЧ в контексті зміни керівництва в США – прогнозував політолог Олександр Радчук.

«Тому для нас важливо отримати ПДЧ, який ми заслужили й в 1994 році, коли підписали Будапештський меморандум, і у 2008-му, коли було прийнято рішення, що Україна буде членом НАТО, але не сьогодні. Я думаю, що зараз той історичний момент, коли є консенсус, як мінімум, 14 країн Альянсу за матеріалізації політики відкритих дверей, є нова американська адміністрація, в якій президент США має унікальне розуміння українського файлу ... Україна і Грузія єдині країни - не члени НАТО, які відповідають за безпеку в Чорноморському регіоні. Тому членство в Україні в НАТО, ПДЧ - це велика робота, яка потрібна не тільки Україні. Але Україна заслужила цей шанс, і ми робимо все можливе, щоб він був реальним», - заявила вона.

Нагадаємо, 25 лютого президент Володимир Зеленський затвердив програму Україна-НАТО на 2021 рік.

Раніше повідомлялося, що Україна і НАТО у 2021 році проведуть на українській території спільні командно-штабні навчання під назвою «Незламна стійкість».

Нагадаємо, раніше Столтенберг висловився щодо членства України в НАТО.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: