Концепцію НАТО потрібно оновити через Росію і Китай – Столтенберг

Читать на русском
Зважаючи на загрози, які являють собою Китай і Росія, Північноатлантичному Альянсу варто оновити свою концепцію, заявив генсек НАТО Столтенберг
Єнс Столтенбергeuronews.com

НАТО терміново потребує оновлення своєї стратегічної концепції у зв'язку з агресією Російської Федерації проти України і підйомом Китаю. Ці дві держави становлять загрозу для Альянсу.

Про це заявив генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг під час проведеної онлайн пресконференції в рамках проведення дводенної зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО, повідомляє УНІАН.

За словами генерального секретаря, оновлена концепція повинна відповідати на поточні виклики й ті проблеми, які починають з'являтися, окрім того, її завдання - зміцнити зв'язок між країнами-союзниками з Європи та США.

«Я запропоную главам держав і урядів, коли вони зустрінуться пізніше цього року, що вони повинні домовитися про оновлення Стратегічної концепції НАТО», - заявив Столтенберг.

Генсек нагадав, що останній раз концепція НАТО оновлювалася у 2010 році.

«Але з того часу ситуація в області безпеки, з якою ми стикаємося, фундаментально змінилася. Наприклад, в нинішній Стратегічній концепції ми не розглядаємо зміни балансу сил і наслідки для безпеки у зв'язку з підйомом Китаю. Ми майже не згадуємо кліматичні зміни. Я вважаю, що кліматичні зміни - це серйозний збільшувач криз, і вони дійсно впливають на нашу безпеку... І також у 2010 році ми працювали над тим, що ми тоді називали стратегічним партнерством з Росією. Відтоді ми бачили, що Росія відповідальна за агресивні дії проти сусідів - незаконна анексія Криму, і справи фундаментально змінилися. Тому ми повинні оновити нашу Стратегічну концепцію», - підкреслив Столтенберг.

На завершення генсек висловив сподівання, що лідери країн-членів НАТО погодяться розпочати оновлення концепції.

Раніше повідомлялося про те, що Україна і НАТО проведуть спільні військові навчання.

Також нагадаємо, Столтенберг висловився щодо членства України в НАТО.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: