«Ядерні» хабарі від Микитася: посадовцю «Енергоатому» не змінили заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд вирішив не переглядати клопотання адвоката підозрюваного про зміну запобіжного заходу у хабарній справі.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд не відкрив провадження за скаргою адвоката підозрюваного посадовця НАЕК «Енергоатом» Ігоря Орлова на відмову суду змінити йому запобіжний захід із 6,5 млн грн застави на особисте зобов'язання.

Таке рішення 11 січня ухвалив суддя апеляційної палати ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, адвокат директора з нових ядерних установок відокремленого підрозділу «Атомпроєктінжиніринг» НАЕК «Енергоатом» Орлова подав клопотання про зміну запобіжного заходу із 6,5 млн грн застави на особисте зобов'язання. 22 грудня слідчий суддя ВАКС відмовив у його задоволенні.

Тому адвокат підозрюваного подав апеляційну скаргу на таке рішення, оскільки вважає його незаконним. Однак, вивчивши скаргу, суддя апеляції ВАКС не відкрив провадження, оскільки таке рішення слідчого судді не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру екснардепу Микитасю у наданні неправомірної вигоди. Також вони вручили підозру директору з нових ядерних установок відокремленого підрозділу «Атомпроєктінжиніринг» НАЕК «Енергоатом» Ігорю Орлову. Пізніше йому обрали запобіжний захід у майже 10 млн грн застави. Сам Микитась досі перебуває під вартою у межах іншої справи.

Слідство встановило, що у 2017 році Орлов, зловживаючи своїм службовим становищем, уклав із компанією, підконтрольною Микитасю, договір на 929 млн грн. Згідно з ним ця компанія мала збудувати Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України. Згодом витрати на будівництво сховища зросли до 1,36 млрд грн. Однак об'єкт й досі не введено в експлуатацію.

Натомість упродовж 2017-2019 років сім'я директора ВП «Атомпроєктінжиніринг» безоплатно одержала від ФК «Житло-капітал», очолюваної Єгором Смілим (ще один підозрюваний у справі), і також підконтрольної Микитасю, три квартири в новобудовах Києва загальною вартістю майже 4,42 млн грн, що, за версією слідства, є неправомірною вигодою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: