Президент Євроради поділився враженнями від візиту в Україну

Читать на русском
За його словами, під час відвідування Донбасу і Меморіального комплексу на Майдані Незалежності він краще зрозумів мотивацію української євроатлантичної інтеграції.

ЄС підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Про це заявив в середу, 3 березня, президент Європейської ради Шарль Мішель на пресконференції в Києві.

За його словами, під час відвідування Донбасу і Меморіального комплексу на Майдані Незалежності він краще зрозумів мотивацію української євроатлантичної інтеграції.

«Хочу скористатися нагодою, щоб висловити власні емоції з приводу загибелі людей, які боролися за гідність українців і самої України. На меморіалі, який я відвідав, відчув міцний зв'язок між Європейським Союзом і Україною, заснований на спільних цінностях свободи та демократії», - сказав Мішель.

Також він поділився враженнями від поїздки на Донбасу напередодні.

«Вчора ми відвідали Донбас, і я побачив на власні очі руйнівні наслідки семирічної агресії та конфлікту з Росією, як це вплинуло на життя людей. Це дуже трагічна ситуація, що люди продовжують вмирати в цій війні на європейському континенті у 2021 році... Повний виконання Мінських угод є дуже серйозним інструментом для того, щоб досягти миру», - додав дипломат.

Мішель знову нагадав позицію Євросоюзу про те, що Росія є не посередником, а стороною конфлікту на Донбасі, і ЄС продовжуватиме дипломатичні зусилля, щоб відновити суверенітет України, зокрема, закликати Росію використовувати свій вплив на збройні формування, які вона підтримує.

«Будь-яка країна повинна сама вибирати курс свого розвитку. Україна вільно обрала свій євроатлантичний курс. Україна у рамках Угоди про асоціацію погодилася запроваджувати реформи, і тисячі українських компаній отримують зараз можливість експортувати до ЄС. Ми будемо продовжувати таку співпрацю, разом просувати розвиток цифрової економіки та Зеленого порядку денного», - підкреслив президент Євроради.

Водночас Мішель окремо наголосив на необхідності для України продовжувати рішучу боротьбу з корупцією і готовність ЄС надати допомогу у цих зусиллях. Така боротьба має повернути довіру українців до судової системи та виправдати очікування людей, які боролися за демократичні зміни на Майдані.

Нарешті, Мішель підкреслив, що ЄС продовжить щільно й ефективно співпрацювати з Україною, в тому числі в питаннях, пов'язаних із деокупацією Криму.

Раніше голова Євроради пообіцяв Україні прискорити постачання вакцин по COVAX.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: