Вакцинація від COVID-19: скільки доз і якого препарату отримає Україна

Читать на русском
Україна отримає вакцини від коронавірусу в рамках ініціативи COVAX, також уклала контракт з Sinovac і Serum Institute.

Понад 80 країн світу розпочали вакцинувати населення від коронавірусу, і 24 лютого до цього списку, нарешті, приєднається Україна. «Слово і діло» розібралося, скільки доз, якої вакцини і коли планує отримати Україна.

Яка вакцина першою прибула в Україну

23 лютого в Україну прибула перша партія вакцини від коронавірусу – Oxford/AstraZeneca (британсько-шведська компанія), вироблена на потужностях Serum Institute в Індії. Локальна (торгова) назва вакцини – Covishield.

Учора Міністерство охорони здоров'я зареєструвало вакцину для екстреного медичного застосування. Раніше це ж зробив Європейський Союз, Індія, Велика Британія. Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила препарат.

Перша партія – 500 тисяч доз. До червня Україна буде отримувати по 1 млн доз вакцини щомісяця, далі – по 2 млн доз.

Схема вакцинації Covishield – дві дози з інтервалом від 4 до 12 тижнів. Плюс препарату в тому, що його можна зберігати за температури від +2 до +8 градусів за Цельсієм.

Коли Україна отримає вакцину Pfizer

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що в Україні також зареєстрована вакцина Pfizer-BioNTech, розроблена німецькою біотехнологічною компанією спільно з американським фармакологічним концерном.

Україна очікувала в лютому отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX. Однак терміни постачання змістилися з технічних причин. «Це повинно було статися наприкінці лютого, але програма змінила дату доставлення, і зараз очікуємо на початку березня», – повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

У ЮНІСЕФ також підтвердили, що Pfizer можуть привезти в Україну на початку березня.

Якими ще препаратами будуть вакцинувати українців

Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров'я України підписало контракт на постачання 1,9 млн доз вакцини Sinovac Biotech, розробленої в Китаї.

Точні терміни постачання – невідомі. У ЗМІ була інформація про те, що українська компанія «Лекхім», яка є уповноваженим представником Sinovac Biotech, попросила відкласти постачання препарату до квітня. «Лекхім» аргументувала це затримкою з отриманням експортної ліцензії від Китаю і запізнілим ухваленням в Україні закону про прискорену реєстрацію вакцин.

Є ще один момент, пов'язаний з вакциною Sinovac Biotech – різні дані про її ефективність. За результатами різних досліджень ефективність вакцини оцінювали в 50,4%, 65,3% і в 91,3%. Глава МОЗ Максим Степанов запевнив, що в договорі прописана вимога про ефективність не нижче 70%, інакше виробник поверне Україні гроші.

Крім того, в Україну поставлять американську вакцину Novavax, теж виготовлену в індійському Serum Institute. Степанов повідомив, що домовився в Індії про збільшення постачань цього препарату – всього буде 15 млн доз, які орієнтовно почнуть завозити з липня. Ефективність цієї вакцини, за різними даними, становила 89% і 96%.

Чи будуть в Україні використовувати російський «Спутник V»

Ні.

Президент Володимир Зеленський заявив, що російську вакцину від коронавірусу використовувати в Україні не будуть, оскільки немає підтверджень її ефективності і безпеки. «Я вважаю, що громадяни України – це люди, точно не кролики. На них експериментувати ми не маємо права. Тому ми домовлялися тільки з провідними виробниками вакцин, які затверджені світом і дають серйозний позитивний результат», – заявив він на форумі «Україна 30. Коронавірус».

Коли в Україні стартує вакцинація від COVID-19

Вакцинація від коронавірусу в Україні розпочнеться в середу, 24 лютого. Інформацію сьогодні підтвердив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Першими, протягом доби, вакцини отримають Київ, Київська, Чернігівська, Житомирська, Черкаська та Вінницька області. Решта регіонів – на наступний день. Завтра вранці зі столиці виїдуть 11 автомобілів, які будуть доставляти вакцину (а також шприци, бокси для утилізації) на обласні склади. Мобільні групи забиратимуть вакцину зі складу та їхатимуть із нею у медзаклад.

Насамперед вакцинують медичних працівників, які залучені в боротьбі з коронавірусом: персонал стаціонарів, працівників лабораторій і мобільних бригад, медиків екстреної допомоги. Вакцинація буде добровільною.

Детальніше про етапи вакцинації й організацію процесу можна прочитати тут.

Отже, якщо коротко:

  • в рамках ініціативи COVAX Україна отримає від 8 до 16 млн доз вакцини. Точно відомо про постачання 117 тисяч доз від Pfizer (початок березня) і від 2,2 до 3,7 млн доз AstraZeneca (перше півріччя 2021 року).

  • за контрактом з китайською компанією Sinovac Україна повинна отримати 1,9 млн доз. Коли – поки що невідомо.

  • за контрактом з Serum Institute в Індії Україна отримає аналог AstraZeneca (перше постачання вже було 23 лютого) і вакцину Novavax. Novavax почнуть завозити з липня 2021 року, всього буде 15 млн доз.

  • російського препарату «Спутник V» в Україні не буде.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися, скільки коштують COVID-вакцини різних виробників.

Також «Слово і діло» писало, що члени Кабміну, Володимир Зеленський і депутати обіцяли щодо COVID-вакцинації.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: