Покарання для колаборантів: що передбачають зареєстровані в Раді законопроєкти

Читать на русском
Нардепи пропонують обмежувати пособників ворога в правах, а також криміналізувати їхні дії проти України.
Слово і діло

Нардепи від «Слуги народу» зареєстрували в парламенті два законопроєкти про колабораціонізм. Їхній зміст прив'язаний до статті ККУ про держзраду. Законопроєкти, зокрема, дають визначення пособництва державі-окупанту РФ, пропонують обмежувати таких громадян у правах, а також криміналізують їхні дії проти України. Раніше свій проєкт закону внесли представники «Європейської солідарності». «Слово і діло» розбиралося, що передбачають законодавчі ініціативи.

Що пропонує «Слуга народу»

Два законопроєкти «слуг народу» про колабораціонізм №5143 і №5144 передбачають прив'язку до статті про держзраду.

Законопроєкт №5144 пропонує доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 111-1 «Колабораційна діяльність», якою передбачити кримінальну відповідальність за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями у військовій, політичній, інформаційній, адміністративній, господарській та трудовій сферах.

У зв’язку із цим, законопроєкт пропонує на 15 років позбавляти права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю за колабораційну діяльність.

Підслідність щодо розслідування за колабораціонізм пропонують закріпити за СБУ, а також поширити на таке кримінальне правопорушення можливість спеціального досудового розслідування.

Законопроєкт №5143 пропонує встановити кримінальну відповідальність за пособництво РФ і обмежити таким особам доступ до виборів, військової служби та держтаємниці.

Документ встановлює додаткові правові підстави для ліквідації партій колабораціоністів, їхніх громадських, благодійних або релігійних організацій, профспілок і громадських формувань з охорони громадського порядку і держкордону.

Також «Слуги народу» пропонують внести зміни до Виборчого кодексу України, якими позбавити осіб, які мають судимість за колабораціонізм права бути:

  • членами виборчих комісій;

  • офіційними спостерігачами;

  • кандидатами на місцевих виборах;

  • уповноваженими представниками та довіреними особами кандидата на пост президента України у ЦВК;

  • представниками партії у ЦВК;

  • представниками організації партії у виборчій комісії;

  • уповноваженими особами організації партії, довіреними особами кандидатів.

Також проєкт закону пропонує ліквідацію юридичних осіб, якщо їхніх уповноважених було засуджено за колабораціонізм.

Що пропонує «Європейська солідарність»

Фракція «Європейська солідарність» підготувала закони про боротьбу з пропагандою РФ і колабораціонізмом.

Зокрема, ЄС пропонує за допомогою законопроекту внести зміни до Кримінального кодексу, які встановлюють жорстку відповідальність «за умисну і добровільну співпрацю громадянина України з країною-агресором в інтересах країни-агресора і на шкоду національній безпеці України та її союзникам».

Як пояснили автори законопроєкту, не йдеться про людей, які на окупованій території під загрозою для життя змушені працювати в держустановах. До кримінальної відповідальності пропонується притягати тих, хто добровільно та за винагородження здійснює колабораційну діяльність.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, що передбачають проєкти законів про податкову амністію від Зеленського, які активи і за якою ставкою пропонує задекларувати президент.

Також ми аналізували виконання президентської програми, зокрема, обіцянки щодо зарплати військових.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: