На сайті ВР з'явилися законопроєкти про колабораціонізм

Читать на русском
У Верховній раді оприлюднили тексти двох законопроєктів про колабораціонізм. Серед ініціаторів законів - нардепи від Слуги народу.
фото wikipedia.org

У Верховній раді оприлюднили тексти двох законопроєктів про колабораціонізм №5143 і №5144. Їхній зміст прив'язаний до статті про держзраду 111-1 Кримінального кодексу України.

Документи були зареєстровані у Раді 24 лютого, проте текст законопроєктів з'явився у п'ятницю, 26 лютого.

Медведчук і помічник Путіна обговорювали постачання електрики до окупованого Криму – ЗМІВіктор Медведчук і колишній помічник президента РФ Путіна Владислав Сурков у 2014 році обговорювали поставки електроенергії до Криму і обмін полоненими на Донбасі.

Серед ініціаторів законів - нардепи від «Слуги народу».

Законопроєкти, зокрема, надають визначення пособництва державі-окупанту РФ, пропонують обмежувати таких громадян в правах, а також криміналізують їх дії проти України.

Так, законопроєкт №5143 встановлює кримінальну відповідальність за посібництво РФ і обмежує таким особам доступ до виборів, військової служби та держтаємниці.

Крім того, документ встановлює додаткові правові підстави для ліквідації партій колабораціоністів, їх громадських, благодійних або релігійних організацій, профспілок і громадських формувань з охорони громадського порядку і держкордону.

Законопроєкт №5144 обмежує пособникам РФ доступ до державних посад і посад у місцевому самоврядуванні, регулює ліквідацію їх юросіб, а також визначає терміни покарання за колабораціонізм - до 15 років в'язниці.

«Колабораціонізм як явище підриває нацбезпеку і становить безпосередню загрозу держсуверенітету, територіальній цілісності, конституційному ладу та іншим національним інтересам, тому повинен нести відповідальність згідно із законом», - йдеться в коментарі до тексту документа.

На думку авторів законопроєкту, врегулювання ситуації в країні після закінчення війни неможливо без відновлення справедливості і урізання прав пособникам агресора.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що «Європейська солідарність» підготувала закони про боротьбу з пропагандою РФ і колабораціонізмом і ініціює їхнє прийняття у Раді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: