Зміна виборчої системи: хто з нардепів почав діяти всупереч своїй обіцянці (оновлено)

Читать на русском
П'ятеро слуг народу приєдналися до подання в КСУ щодо Виборчого кодексу. Хоча в програмі обіцяли змінити виборчу систему.
Слово і діло

8 лютого 2021 року 45 народних депутатів внесли до Конституційного суду подання щодо конституційності окремих положень нового Виборчого кодексу. Водночас у шести підписантів цього документа у передвиборчій програмі були обіцянки щодо зміни виборчої системи, і вони голосували за новий кодекс.

Про це повідомляє «Слово і діло».

Нагадаємо, новий Виборчий кодекс з пропозиціями президента Володимира Зеленського остаточно ухвалили в грудні 2019 року. Закон передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками – мажоритарної системи більше не буде.

У поданні до КСУ депутати оскаржили положення закону, згідно з яким вибори до парламенту проводяться винятково за пропорційною системою.

«Народні депутати вважають, що виключення із законодавства можливості проведення виборів за мажоритарною системою обмежує конституційні виборчі права громадян, а також «містить ознаки узурпації влади». Також в поданні оскаржений пункт прикінцевих та перехідних положень Кодексу, згідно з якими втрачав чинність закон України «Про вибори народних депутатів України», – повідомила представниця Ради в КСУ Ольга Совгиря.

Серед підписантів є депутати від «Слуги народу» – Вадим Струневич, Максим Бужанський, Валерій Стернійчук, Ірина Аллахвердієва і Олег Тарасов. У передвиборчій програмі вони обіцяли запровадити вибори за пропорційною системою з відкритими списками і голосували за Виборчий кодекс. Але тепер змінили свою позицію і тому їхня обіцянка провалена.

Крім того, подання підписав нардеп з групи «Довіра» Микола Кучер. Він також обіцяв підтримати зміну виборчої системи і голосував за відповідний закон. Тепер статус його обіцянки змінюється на «не виконано».

Оновлено. Варто додати, що одразу після публікації матеріалу до нас звернулись представники народного депутата Валерія Стернійчука і повідомили , що 16 лютого 2021 року народний депутат направив заяву на адресу КСУ з проханням відкликати його підпис під поданням. Редакція продовжує слідкувати за ситуацією. І в разі схвалення КСУ прохання, Стернійчука статус його обіцянки може бути переглянуто.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як фракції виконували програмні обіцянки під час четвертої сесії парламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: