Пандемія коронавірусу: скільки коштують вакцини Pfizer, Moderna та інші

Читать на русском

У світі вже майже три місяці триває вакцинація від коронавірусу. Судячи з обіцянок політиків, в лютому повинна дійти черга й до українців. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов не озвучував, за якою вартістю Україна буде закуповувати вакцини, але запевнив, що «за такими цінами купує весь світ». «Слово і діло» розібралося, скільки коштують COVID-вакцини різних виробників.

Одна з найдорожчих вакцин від коронавірусу – американської компанії Moderna. Її середня вартість як для внутрішнього ринку, так і для інших країн 25-37 доларів за дозу. Кінцева ціна залежить від розміру партії, яку замовляє покупець.

Вакцина спільного виробництва компаній Pfizer і BioNTech коштує 16-19,5 доларів за дозу. Остаточна ціна залежить від термінів і обсягу постачань, а також від регіону.

Китайська вакцина Sinovac продається по 13,7-19,7 долара за дозу. Уже відомо, що Україна купить по 18 доларів, Індонезія – 13,75 долара. Індійська вакцина від коронавірусу Covaxin на внутрішньому ринку продаватиметься по 3-10 доларів за дозу, а на зовнішньому – по 9-10 доларів. Вакцина Covishield, теж індійської компанії, буде коштувати 3-4 долари для внутрішнього ринку і 10-11 – для зовнішнього.

Вакцина від коронавірусу AstraZeneca (спільне виробництво Британії та Швеції) – одна з найбільш недорогих – 4-5 доларів за дозу. Для країн з низьким і середнім рівнем доходів в першій половині року буде спеціальна ціна – 3-4 долари.

Російський препарат «Супутник V» продається на міжнародному ринку по 8-10 доларів, американська вакцина Johnson & Johnson – по 10 доларів.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало все, що відомо про COVID-вакцинацію в Україні на даний момент.

Крім того, ми зібрали обіцянки політиків на цю тему.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: