У НАБУ відповіли на звинувачення МОЗ у зриві вакцинації українців

Читать на русском
У НАБУ відреагували на звинувачення глави МОЗ у зриві вакцинації, заявивши, що не перешкоджають процесу потрапляння закупленої за кордоном вакцини в Україну
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Національне антикорупційне бюро України прокоментувало заяву міністра охорони здоров'я Максима Степанова, який 16 лютого назвав справу щодо махінацій із закупівлями вакцин проти COVID-19 «елементом війни».

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

«НАБУ дійсно почало досудове розслідування за фактами можливих зловживань при закупівлі вакцин проти COVID-19. Підставою стала відповідна заява генерального директора ДП «Медзакупівлі», відомості з якої детективи зобов'язані внести до ЄРДР. У рамках розслідування детективи НАБУ перевірять наявність або відсутність ознак складу кримінального злочину, про який зазначено у зверненні. Особливо наголошуємо, що сам факт початку розслідування не є доказом вини або підтвердженням скоєння злочину. І він ніяк не може скласти перешкод для закупівель вакцин у постачальників, тим більше вже після закінчення терміну обіцяного початку вакцинації», - йдеться в повідомленні.

Денис ШмигальПрем'єр-міністр України
Шмигаль запевнив, що у 2021 році вакцин від COVID-19 «вистачить усім бажаючим»Сказано 25 січня 2021 р.Статус обіцянки: Виконано

«Також зазначаємо, що зараз детективами не проводилися ніякі слідчі дії, які могли б бути розцінені, як перешкоджання діяльності із закупівлі вакцин для України. НАБУ і надалі розслідуватиме факти можливих зловживань у всіх соціально значущих сферах суспільного життя і радить топчиновникам, підслідним Бюро, не маніпулювати фактами, а ефективно виконувати покладені на них обов'язки», - додали в бюро.

Вакцинація від COVID-19: скільки щеплень зробили у різних країнах світу від початку імунізаціїІзраїль і ОАЕ поки що лідирують за охопленням населення вакцинами, а в США і Китаї використали найбільше доз вакцини.

Паралельно в НАБУ пообіцяли негайно інформувати суспільство про результати, а причетних до розслідування осіб попросили утриматися від розголосу інформації.

Нагадаємо, 10 лютого НАБУ почало розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID виробника Sinovac Biotech.

11 лютого голова МОЗ Степанов відреагував на розслідування НАБУ, а 16 лютого заявив, що через це розслідування Україна втрачає довіру з боку виробників вакцин від коронавірусу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: