СБУ заблокувала діяльність транснаціонального злочинного хакерського угруповання

Читать на русском
На території України заблокували діяльність злочинного угруповання, яке атакувало комп'ютери понад 150 компаній країн Європи та США.

На території України заблокували діяльність злочинного угруповання, яке атакувало комп'ютери понад 150 компаній країн Європи та США.

Про це в середу, 17 лютого, повідомила пресслужба СБУ.

«Кіберспеціалісти Служби безпеки України заблокували діяльність транснаціонального злочинного хакерського угруповання. Багаторівнева масштабна спецоперація проводилася в рамках міжнародного співробітництва з компетентними органами США та Франції», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що з вересня 2020 цими хакерами було уражено понад 150 компаній країн Європи та США. Збитки від діяльності угруповання становлять понад 80 млн доларів США.

Під час розслідування співробітники спецслужби встановили, що на території України діяла група осіб, яка використовувала шкідливе програмне забезпечення Egregor. З його допомогою хакери:

  • шифрували комп'ютерні мережі іноземних компаній,
  • викрадали персональні дані своїх клієнтів і працівників,
  • викрадали інформацію про фінансові показники та технологічні розробки,
  • блокували роботу веб-ресурсів.

Потім зловмисники вимагали великі суми грошей, найчастіше в криптовалюті, за дешифрування уражених комп'ютерних мереж та нерозголошення викрадених конфіденційних даних.

У лютому 2021 року правоохоронці припинили діяльність зловмисників. Під час обшуку було вилучено комп'ютерну техніку із вірусом Egregor, інформацію про уражені комп'ютерні мережі та інші докази протиправної діяльності.

Учасникам хакерського угруповання, в тому числі організатору, було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів. Триває досудове розслідування.

Раніше в РНБО заявили про масову кібератаку на українських користувачів у кінці січня. Зловмисники зіграли на ажіотажі навколо вакцинації від коронавірусу та отримували доступ до комп'ютерів своїх жертв.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: