В Україні почав діяти новий Виборчий кодекс

Читать на русском
Виборчий кодекс передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками.

З 1 січня в Україні почав діяти новий Виборчий кодекс (за винятком деяких підпунктів перехідних положень).

Про це повідомляє сайт Ради.

Виборчий кодекс передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Виборці отримають можливість голосувати не лише за партію, а й за конкретного кандидата в списку партії.

Кодекс під ялинку: які зміни готують нові виборчі правилаВідкриті списки та скасування мажоритарки – мабуть, один із найважливіших позитивів нового Виборчого кодексу. А чи є вади – розбирався політолог Олександр Радчук.

Взяти участь у розподілі депутатських мандатів отримають партії, які подолають бар'єр в 5%. Кількість мандатів для кожної партії залежатиме від рівня підтримки виборцями.

Згідно з новим Виборчим кодексом, парламентські вибори проводитимуть в єдиному загальнодержавному багатомандатному окрузі. Голосовати будуть у 27 виборчих регіонах, які в основному збігаються з областями. У Дніпропетровській області та Києві передбачено створення по два виборчих округи. Разом із тим Херсонська область та Автономна Республіка Крим об'єднані в один виборчий регіон. Закордонний виборчий округ відноситься до Києва.

На деяких територіях голосування може не проводитися, зокрема, через тимчасову окупацію. Виборці з відповідних регіонів зможуть взяти участь у голосуванні, змінивши місце голосування.

Право кандидатів висувати кандидатів надали політичним партіям. Причому партія зможе висунути як члена партії, так і безпартійного. Партії - учасники парламентських виборів мають заплатити заставу в розмірі тисячі мінімальних зарплат.

Передбачається, що партія формує загальнодержавний список із 450 кандидатів, а також розподіляє ті ж прізвища на регіональні списки для кожного з 27 виборчих регіонів. До регіональних списків не входять тільки дев'ять осіб із загальнодержавного списку.

Нагадаємо, 28 грудня президент Володимир Зеленський підписав Виборчий кодекс України.

Також відзначимо, 19 грудня нардепи схвалили Виборчий кодекс з пропозиціями президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: