«Кодекс етики і честі». Чи зможуть привчити депутатів до дисципліни?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Верховна рада планує розробити «Кодекс етики і честі народного депутата України» і включити його одним із законопроектів до плану законодавчої діяльності на 2021 рік. Очікується, що закон буде не просто внутріпартійним документом, який можна не підтримувати. Спікер ВР Дмитро Разумков вважає, що недотримання Кодексу має нести юридичні наслідки. У коментарі «Слово і Діло» заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський скептично оцінив ініціативу.

На думку експерта, спроби когось виховати приречені на провал, оскільки поведінка людини залежить від культури і виховання.

«У багатьох, хто приходить до Ради, виникає ілюзія того, що їм вдалося «схопити Бога за бороду». І раптом з'являються зобов'язання, хтось намагається змусити їх виконувати. Малоймовірно, що поява етичного кодексу стане дієвим інструментом у питанні дисципліни і поведінки», – зауважив Яблонський.

Експерт звернув увагу, що депутати часто допускають неналежну поведінку і часом образливі висловлювання. Однак у них при цьому є мандат довіри.

«Ну, ось така його точка зору. Усе. Застосовувати грошове покарання? Навряд чи. Рідко, коли депутати живуть на одну зарплату. Якщо буде вигідніше поводитися так чи інакше, депутат знайде джерела фінансування, щоб покрити якісь штрафи. Карати адміністративно або кримінально? Можливо, хоча потрібно довести провину», – прокоментував Василь Яблонський.

На його думку, про наслідки потрібно було думати щонайменше тоді, коли «слуг народу» вчили бути депутатами в Трускавці.

Політолог підкреслив, що будь-які заборони рано чи пізно обходять, а впровадження реальних механізмів впливу на депутатів вимагає політичної волі керівництва парламенту.

«Дана ситуація в Раді – питання діяльності політичних партій, внутрішньої демократії. Те, як поводяться депутати, частково показник рівня нинішнього суспільства і багато в чому показник політичної культури тих, хто сьогодні присутній у Верховній раді. Політичною елітою, на жаль, назвати важко», – прокоментував Василь Яблонський.

Резюмуючи, експерт додав, що ситуація нагадує Радянський союз, коли вказували на якісь документи, статути і Конституцію, але абсолютно нічого не працювало.

«При цьому контроль і керівництво за всім було з одного центру. Приблизно так само і зараз», – підсумував заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень.

Додамо, Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв, що за «кнопкодавство» і «депутатські прогули» будуть автоматично позбавляти депутатського мандата.

«Слово і Діло» зібрало «вічні» обіцянки політиків, які ніяк не можуть виконати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: