Ідеологія пшику. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Глава керівної партії Олександр Корнієнко за підсумками першого етапу партійного з'їзду заявив затамувавши подих народу, що ідеологія «Слуги народу» залишиться колишньою – радикальний центризм. Прямо від серця відлягло. Правда, не пригадується, щоб радикальний центризм в цій якості фігурував раніше, було щось про лібертаріанство, але ми ж не станемо чіплятися, так?

Проблема не в тому, що доктор юридичних наук віцеспікер Руслан Стефанчук вбачає лібертаріанство там, де фахівець з хімічних технологій Корнієнко побачив щось, що змусило його говорити про радикальний центризм. Чому б не існувати плюралізму думок в рамках однієї молодої і енергійної партії, яка шукає себе у строкатій ідеологічній палітрі сучасної України і хизується не зовсім засвоєними термінами?

Проблема в тому, що ніякої партії не існує. Ні радикальної, ні центристської, ні лібертаріанської, ніякої. У нас це, загалом, звичайна справа. У Міністерстві юстиції зареєстровано три з половиною сотні партій, до виборів добирається ледь половина: на останні місцеві подалося 194 організації. Але якесь внутрішнє життя між виборами жевріє хіба у десятці партій, і то більше в приймальні боса, і «Слуга народу» сюди точно не входить. Яка ідеологія, якщо відсутній її носій? Воно б, може, і нехай, якби партія не значилася керівною.

Як фракції виконували програмні обіцянки протягом четвертої сесії Верховної радиНайбільше обіцянок виконали представники Слуги народу та Голосу, а найбільше провалили – ОПЗЖ та Батьківщина.

Перемога Зеленського позбавляється левової частки сенсу, якщо йому не вдається підтягти за собою у владу тямущих і енергійних людей і зміцнити її за допомогою цієї плеяди. Тут саме би і потрібна партія, яка б відбирала потрібні кадри, перевіряла їх в справі, розкручувала і запускала на політичну орбіту, підтримувала інтенсивну комунікацію між однодумцями і організовувала внутрішній контроль. Ніяких романтичних фантазій, жорстка технологічна потреба.

Сказати, що у «слуг» цього не розуміли, не можна. У травні 2019 року було голосно презентовано проєкт Lift. «Соціальний ліфт відкрито!» – радісно повідомлялося на сайті проєкту, за допомогою якого передбачалося відібрати нових людей з бажанням працювати в команді Зеленського та набором цікавих ідей. Обіцяли, що саме з їхнього числа будуть відібрані майбутні депутати різних рівнів і управлінці. Як вже зараз зрозуміло, відбір вважали за краще здійснювати звично, тобто ніяк і по дрібному блату. Lift спочатку перетворився на дошку оголошень вакансій технічних співробітників, а припинив ворушитися в місяць місцевих виборів: у вересні ще спостерігалася активність в телеграм-каналі, через який здійснювався зв'язок з проєктом, в жовтні там було тільки два повідомлення, 2 листопада 2020 року – останнє.

Уже ніхто нікуди не їде. Під стогони про брак людей і скандали з тими, що вже набрали. З останнього: селфі «слуги» Євгена Шевченка зі Всебілоруських народних зборів, політико-пропагандистського заходу Олександра Лукашенка, де народний депутат від президентської партії опинився разом з комуністом Петром Симоненком. Відразу і не зрозумієш, це вже радикальний центризм або все ще лібертаріанство? Втім, Шевченко напевно член фракції, але не партії, там таких багато, а раз так, то з кого питати. І не з Давида ж Арахамії.

Немає що спитати ні з видатного партійного будівельника Олександра Корнієнка, котрий запам'ятався винятково фразою про «корабельну сосну» на адресу кандидатки, яка, до речі, вибори провалила, ні з Олександра Качури, який повинен був Корнієнку активно допомагати в відборі партійного «лісу». Натомість, кажуть, на Банковій оселилася ідея запустити ще проєкт-другий союзних партій. Обгидилися з одним, чому б не повторити ще разок-другий, якщо буде виділено фінансування.

Стара похмура приказка про те, як з будь-якої партії у нас виходить КПРС, давно застаріла. Віднедавна з будь-якої української партії виходить пшик, відповідного кольору і запаху. Звідки в пшику ідеологія?

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: