Катастрофа MH17: як відбуваються судові слухання в Гаазі

Читать на русском

У березні 2020 року в Окружному суді Гааги (Нідерланди) розпочався судовий процес у справі про катастрофу рейсу MH17 Малайзійських авіаліній. Нагадаємо, літак був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року із зенітно-ракетного комплексу «Бук», що належить збройним силам Росії. У результаті загинули всі 298 осіб на борту. «Слово і діло» пропонує подивитися, що сталося в суді за майже рік слухань.

У червні 2019 року Міжнародна слідча група, яка займається з'ясуванням причин катастрофи Boeing, назвала перших чотирьох підозрюваних:

  • Сергій Дубинський – громадянин РФ, на момент катастрофи глава «розвідки «ДНР». Слідство вважає, що він організатор бойового застосування «Бука».

  • Ігор Гіркін – громадянин Росії, «міністр оборони «ДНР». Він був пов'язаний з евакуацією «Бука» з окупованої території України назад до Росії.

  • Олег Пулатов – громадянин РФ, підполковник запасу повітряно-десантних військ. Слідча група заявила, що Пулатов причетний до перевезення «Бука» та організації охорони місця падіння літака. Також він, ймовірно, був біля установки в момент пуску ракети.

  • Леонід Харченко – громадянин України, «командир розвідувального батальйону в «ДНР». Теж причетний до охорони «Бука» та, ймовірно, координував перевезення установки до місця пуску.

У лютому 2020-го прокуратура Нідерландів висунула чотирьом фігурантам обвинувачення і викликала їх для слідчих дій. Очікувано, що ніхто відгукнувся, проте в судових засіданнях бере участь захист Пулатова. Він, своєю чергою, звинувачення заперечує: заявив, що не знав про наявність «Бука» у бойовиків і його транспортуванням не займався.

Слухання у справі MH17 почалися 9 березня минулого року, їхня підготовча стадія тривала до кінця листопада. За цей час в суді заслухали сторону обвинувачення і представили анонімних свідків (з числа колишніх бойовиків «ДНР»), а також вислухали сторону захисту.

Весь цей час захист Пулатова намагався затягти судовий процес. Спочатку адвокати заявляли, що дані в розслідуванні є недостовірними. Потім попросили перерву в слуханнях, щоб вивчити матеріали справи: вони зустрілися з Пулатовим у Росії, отримали додаткові відомості та їм потрібен час, щоб «зібрати повну картину подій».

Важливе рішення суд прийняв наприкінці підготовчої стадії: відхилив прохання сторони захисту дати додатковий час на розслідування альтернативних версій катастрофи літака.

Останні засідання суду у справі MH17 відбулися 1 та 8 лютого. Зокрема, суд дозволив долучити до справи звіти російського оборонного концерну «Алмаз-Антей» щодо технічної сторони розслідування катастрофи. Але при цьому суд відмовив російським експертам в допуску до уламків літака. Рішення з цього питання ухвалять після їхнього допиту.

Наступне засідання суду має відбутися 15 квітня, а слухання по суті почнуться 7 червня 2021 року. «Про розгляд справи по суті: в червні, як очікується, суд зосередить свою увагу на таких ключових питаннях, як зброя, якою був збитий літак, місце запуску ракети, роль чотирьох підсудних. Власне, на цьому будуть сконцентровані слухання», – розповів посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов. Засідання заплановані на весь рік, крім серпня, жовтня і грудня.

Нагадаємо, Україну не притягатимуть до відповідальності за незакритий авіапростір, оскільки влада не знала, що в липні 2014 року цивільна авіація була в небезпеці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: