В НКРЕКП попереджають про рекордно низькі запаси вугілля на складах ТЕС

Читать на русском
На складах українських теплоелектростанцій продовжують зменшуватися запаси вугілля. Якщо така тенденція продовжуватиметься, то це може призвести до загальносистемної аварії в об’єднаній енергосистемі.
Ілюстративне фото з відкритих джерел

На складах українських теплоелектростанцій продовжують зменшуватися запаси вугілля. Якщо така тенденція продовжуватиметься, то це може призвести до загальносистемної аварії в об’єднаній енергосистемі.

Про це повідомляє пресслужба Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Олександр ТкаченкоМіністр культури та інформаційної політики України
Ткаченко пообіцяв подати законопроект, який забороняє використання вугілля для вироблення теплової енергетикиСказано 29 травня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Зазначається, що зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС. Окрім аварії це може спровокувати введення в дію графіків аварійного припинення електропостачання споживачам (так званих віялових відключень).

За даними «Укренерго», станом на 31 січня 2021 року запаси палива на складах ТЕС з листопада 2020 року зменшилися у 5,7 раза — до 436,8 тисячі тонн. 48% запасів вугілля зосереджено лише на двох станціях — Луганській та Слов’янській ТЕС.

Водночас за даними Міністерства енергетики, станом на 2 лютого 2021 року запаси вугілля на ТЕС становлять 431,9 тисячі тонн (291 тисячі тонн — газового вугілля та 140,9 тисячі тонн — антрациту). Ці запаси у 5,5 раза менші за ті, що були станом на 4 лютого 2020 року (2,4 млн тонн).

У НКРЕКП зазначають, що для з’ясування причин такої нестачі вугілля за заявою «Укренерго» проведуть позапланові перевірки «ДТЕК Східенерго», «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Західенерго», «Центренерго» та «Донбасенерго».

Вони стосуватимуться забезпечення теплових електростанцій необхідним резервом палива для роботи в опалювальний сезон.

Регулятор наголошує, що відповідно до ліцензійних умов з виробництва електричної енергії, теплові електростанції зобов’язані мати необхідні резерви відповідного палива. У разі виявлення порушень за результатами перевірок НКРЕКП обіцяє застосувати до порушників санкції.

Нагадаємо, раніше в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко розповів, чому запаси вугілля в Україні впали на рекордно низький рівень.

Також ми писали, що станом на липень 2020 року запаси вугілля перевищували торішні в 1,9 разу, а мазуту - в 1,4 разу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: