Рада схвалила законопроєкт про дистанційну роботу

Читать на русском
Парламент ухвалив у другому читанні законопроєкт №4051, який регулює положення про дистанційну роботу українців. За проголосували 322 депутати.

Парламент ухвалив у другому читанні законопроєкт №4051, який регулює положення про дистанційну роботу українців. «За» проголосували 322 депутати.

Документом розмежовуються поняття надомної роботи та дистанційної.

Дистанційну роботу співробітник виконує поза приміщеннями роботодавця в будь-якому місці за його вибором і з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Надомна ж робота виконується за місцем проживання співробітника або в інших заздалегідь обраних ним приміщеннях.

Закон надає роботодавцю право при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу отримувати відомості про місце проживання або іншому місці за його вибором, де буде виконуватися трудова функція (для належного оформлення працівника на дистанційну роботу).

Дистанційна робота: що варто знати про права та обов’язки працівниківЧи може працівник на віддаленці просити компенсацію за використання свого ноутбука і що робити з понаднормовими.

Закон дозволив працівнику ознайомлення з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами, з якими працівник має бути ознайомлений у письмовій формі, шляхом обміну електронними документами.

Він також може дистанційно ознайомитися з вимогами щодо охорони праці за допомогою відеозв'язку.

Документ дозволяє працівникові поєднувати віддалену роботу з роботою у звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях або на території роботодавця.

Працівник, відповідно до закону, може вимагати від роботодавця тимчасовий (до двох місяців) перехід на дистанційну роботу в разі, якщо на робочому місці щодо нього вчинили дії, що містять ознаки дискримінації.

Також сьогодні Рада збільшила допомогу безробітним на період карантинів і НС.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: