AstraZeneca заявила, що їхня COVID-вакцина ефективна вже після першої дози

Читать на русском
Вакцина від коронавірусу британсько-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca ефективна вже після першої дози.
Фото: Reuters

Вакцина від коронавірусу британсько-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca ефективна вже після першої дози.

Про це йдеться у пресрелізі компанії.

Зазначається, що такого висновку дійшли після попереднього аналізу третьої фази клінічних випробувань, які проводилися в Великій Британії, Бразилії та Південній Африці.

Отримані результати показали, що вакцина демонструє ефективність на рівні 76% вже після першого уколу і забезпечує стовідсотковий захист проти тяжкого перебігу, госпіталізації і смерті.

COVID-вакцинація в Україні: що наразі відомоВакцинація від COVID-19 має розпочатися в Україні в лютому. Мають використовуватися вакцини Pfizer і AstraZeneca, детальний план на 2021 рік уже затверджений.

Нове дослідження спирається на дані, опубліковані ще у листопаді, які показали ефективність 62% при введенні двох «повних» доз і 90%, коли спочатку давали половину дози, а потім «повну». Різні рівні ефективності спочатку пояснювали саме меншою силою початкової дози, але згодом дослідники дійшли до іншого висновку: ефективність залежить від проміжку часу між дозами.

З'ясувалося, що вакцина більш ефективна, якщо відтермінувати другий укол в часі. Коли другу дозу вводили через шість тижнів після першої, ефективність становила всього 55%, а після того, як цей відрізок збільшили до 12 тижнів – ефективність зросла до 82%.

Вчені зазначають, що навіть якщо людина заразиться, вакцина зменшить ймовірність передачі нею вірусу майже на дві третини.

Нагадаємо, що у Польщі та Швеції літніх людей не прищеплюватимуть вакциною AstraZeneca.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: