Ексдиректор ЗТМК винен частково: з'явилася окрема думка судді ВАКС

Читать на русском
Одна із суддів колегії апеляційної палати вважає, що колишнього керівника запорізького комбінату мали визнати винним у частині обвинувачення.
Володимир Сивакфото: Радіо Свобода

Колишній директор Запорізького титано-магнієвого комбінату Володимир Сивак винен у розтраті 18,62 млн грн підприємства, а в розтраті 473,42 млн грн – виправданий.

Таку окрему думку висловила суддя колегії апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Даниїла Чорненька, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, апеляційна палата ВАКС залишила без змін виправдувальний вирок Заводського районного суду міста Запоріжжя ексдиректору ЗТМК Сиваку. Водночас, на думку судді Чорненької, обвинуваченого необхідно було визнати винним у розтраті 18,62 млн грн ЗТМК на користь ВАТ «Запоріжжяобленерго» як оплати простроченої заборгованості ДП «ЗТМК» за спожиту електричну енергію, що виникла до 19.11.2013.

Як вважає Чорненька, заборгованість ДП «ЗТМК» у розмірі 18,62 млн грн, яка виникла до моменту створення ТОВ «ЗТМК», була простроченою заборгованістю і повинна бути сплачена компанією Tolexis Trading Limited, відповідно до договорів про створення ТОВ «ЗТМК». Сплата ж цієї суми ТОВ «ЗТМК» в даному випадку є неправомірною та такою, що принесла збитки підприємству.

Вона додала, що поданий ТОВ «ЗТМК» позов до Tolexis Trading Limited про стягнення 18,62 млн грн не спростовує наявність складу злочину з розтрати цих коштів, а є намаганням відшкодувати заподіяну шкоду, та не може бути підставою для виправдання обвинуваченого чи звільнення від кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, Сивака обвинувачували у розтраті майна ЗТМК в сумі понад 492 млн грн через зловживання службовим становищем. Йому загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Проте суд визнав його невинним. Тому САП оскаржила такий вирок. Нещодавно АП ВАКС визнала ЗТМК постраждалим в цій справі.

За версією слідства, впродовж 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ «ЗТМК», відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading Limited виділила 880 млн грн. Однак, Сивак, зловживаючи службовим становищем та увійшовши у змову з групою осіб, вчинив розтрату 492 млн грн, перерахувавши їх на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування видатків на модернізацію, кошти спрямовано на рахунки ДП «ЗТМК» з метою погашення заборгованості останнього перед ВАТ «Запоріжжяобленерго», ПАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» і ТОВ «Сінтез Ресурс».

Крім цього ТОВ «ЗТМК» погасило заборгованість ДП «ЗТМК» за кредитним договором перед банком Надра та прострочену заборгованість ДП «ЗТМК» за використану електроенергію від ВАТ «Запоріжжяобленерго». Тоді як останній платіж мала здійснити компанія Tolexis Trading Limited за умовами, передбаченими договором заснування ТОВ «ЗТМК».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: