Заборона абортів у Польщі: країну знову охопили масштабні протести

Читать на русском
Після введення у дію рішення Конституційного суду Польщі про заборону більшості абортів у десятках польських міст знову почалися масштабні протести.
Фото: Michał Dukaczewski / RMF FM

Після введення у дію рішення Конституційного суду Польщі про заборону більшості абортів у десятках польських міст знову почалися масштабні протести.

Про це повідомляє RMF24.

Заборона абортів у Польщі: у яких країнах не можна переривати вагітністьКраїни, де повністю заборонені аборти, нині у меншості, але разом із Польщею налічується 24 таких держави.

Зазначається, що протести пройшли в більш ніж 30 містах, в тому числі в столиці Варшаві, в Гданську, Катовиці, Лодзі, Кракові, Познані та інших.

Мітингувальники зібралися на центральних площах міст або під штабами консервативної партії, яка активно просувала і підтримувала рішення про заборону абортів, з плакатами в руках з написами «Моє тіло — мій вибір», «Аборти без обмежень».

Окрім того, демонстранти закликали скасувати рішення Конституційного суду.

Найчисленніша акція протесту пройшла у Варшаві під будівлею Конституційного трибуналу, на яку вийшли понад тисячу осіб. Організатором протестів виступила неформальна організація Загальнопольський страйк жінок.

Повідомляється, що в ході протестів кілька учасників акції потрапили на територію трибуналу і прикріпили на будівлі плакат із символікою організації, а також запалили фаєри. Трьох людей затримала поліція, серед яких — одна з лідерів протестів Клементина Суханова.

На тлі затримань відбулися зіткнення протестувальників із поліцією.

За даними правоохоронців, деякі демонстранти поводилися агресивно, розпорошуючи в бік силовиків сльозогінний газ і закидаючи їх камінням. Один поліцейський отримав поранення.

Нагадаємо, у жовтні тисячі польських жінок вийшли на акції протесту проти постанови Конституційного суду про заборону більшості абортів.

Через масштабні протести, які охопили всю країну, польський уряд відклав публікацію та виконання постанови про заборону абортів на кілька місяців, однак у січня вона таки набула чинності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: