Заборона абортів у Польщі: у яких країнах не можна переривати вагітність

Читать на русском

У Польщі тривають мітинги проти рішення Конституційного суду країни, який 22 жовтня фактично повністю заборонив аборти. Раніше можна було переривати вагітність через дефекти плоду, але КСУ Польщі дійшов висновку, що це суперечить Конституції. Таке рішення спричинило хвилю протестів серед поляків. На марші проти заборони абортів виходило по 100 тисяч людей. Для розв'язання кризи президент Польщі Анджей Дуда запропонував компромісний варіант – дозволити аборти у разі високого шансу смерті новонародженої дитини і подав відповідний законопроєкт до Сейму. Рішення КСУ вирішили поки що не публікувати і таким чином відтермінувати його впровадження. «Слово і діло» вивчило, у яких країнах заборонені аборти, де медичне переривання вагітності дозволяється робити за певних обставин, і у яких країнах жінка може вирішувати сама, народжувати їй дитину чи ні.

Як з’ясували наші аналітики, країни, де повністю заборонені аборти, натепер у меншості. Медичне переривання вагітності під забороною в таких країнах: Сальвадор, Нікарагуа, Мальта, Філіппіни, Ватикан, Сан-Марино, Домініканська Республіка, Ангола, Мавританія, Гондурас, Ямайка, Гаїті, Пуерто-Рико, Суринам, Ірак, Сенегал, Гамбія, Сьєрра-Леоне, Конго (Бразавіль), Мадагаскар, Єгипет, Тайвань, Андорра. І тепер, вочевидь, ще й Польща.

У семи країнах аборти дозволені лише з соціально-економічних причин (зґвалтування, інцест, стан психічного здоров’я, вади розвитку плоду тощо): Фінляндія, Велика Британія, Замбія, Ефіопія, Індія, Японія, Тайвань.

Ще у двох достатньо великих групах країн аборти дозволені лише заради збереження життя чи здоров’я. До першої групи, зокрема, входять Ліхтенштейн, ОАЕ, Бразилія, Чилі, Мексика, Венесуела, Парагвай, Люксембург і низка країн Африки. У другу групу входять Йорданія, Ізраїль, Катар, Кувейт, Пакистан, Таїланд, Малайзія, Республіка Корея і більшість країн Африки.

Дозволено переривати вагітність у РФ, утім, нещодавно президент Росії Володимир Путін доручив до 1 травня 2021 року оцінити роботу медичних організацій з профілактики абортів і розробити заходи щодо її поліпшення.

У США працює федеральна система, коли закон щодо абортів змінюється на рівні штату. Тобто у різних штатах діють свої правила, але у більшості — аборти дозволені.

Можна робити аборти у Канаді, на Кубі, у Гренландії та Ісландії, а також у Норвегії, Ірландії. Серед країн, де жінка вільна обирати – народжувати чи ні – всі країни Європи, включаючи й Україну.

Також дозволені аборти у Туреччині, Грузії, Азербайджані, Вірменії, Мозамбіку, Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії.

У цьому ж переліку Нова Каледонія, Камбоджа, В’єтнам, Непал, Китай, ДНР Корея, Монголія, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан.

Раніше «Слово і діло» досліджувало, у яких країнах передбачено довічне ув’язнення за корупцію.

Також ми розбиралися, які покарання практикувались в світі для президентів та прем’єр-міністрів: кого стратили, а кого засудили заочно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: