Зеленський похвалився виконанням передвиборчих обіцянок: коментар аналітиків «Слово і діло»

Читать на русском
Володимир Зеленський виконав 6 обіцянок зі своєї передвиборчої програми, 2 – провалив, залишається ще 63.

Президент Володимир Зеленський 29 січня випустив відеоролик, в якому розповів про те, які передвиборчі обіцянки виконав за останній час. Аналітики «Слово і діло» на регулярній основі вивчають виконання обіцянок політиками і дали уточнювальний коментар щодо стану справ з виконанням програми Зеленського на даний момент.

Отже, серед своїх успіхів президент назвав:

  • встановлення граничної ціни на газ для побутових споживачів – 6,99 грн. Варто зазначити, що зниження цього тарифу відчують не всі споживачі комунальних послуг. Крім того, обіцянок щодо тарифів у передвиборчій програмі президента не було.

  • доступна іпотека під 7%. Це плюс, в програмі президент обіцяв відновити програми молодіжного житлового кредитування.

  • ухвалення закону про народовладдя через референдум. Про народовладдя і референдум Зеленський дійсно багато говорив, проте в програмі була тільки обіцянка в першу чергу внести в Раду законопроєкт «Про народовладдя» і він її провалив.

  • ухвалення закону про Бюро економічної безпеки і про реформу СБУ. Поки не можна сказати, що обіцянка виконана, адже законопроєкт про реформу Служби безпеки України прийнято тільки в першому читанні.

  • указ про премії, стипендії та гранти для талановитих учнів. Такої обіцянки в програмі президента теж не було.

Водночас, за даними аналітиків «Слово і діло», зі своєї програми Зеленський виконав поки тільки 6 обіцянок (8%), не виконав – 2 (3%), в процесі залишається – 63 (89%).

Так, президент виконав обіцянку внести законопроєкт «Про імпічмент президента», сприяти розвитку цифрової грамотності населення, запровадити відкриті списки на виборах до парламенту і місцевих рад, підготувати законопроєкт «Про відкликання народного депутата», ввести матеріальне заохочення для викривачів корупції.

У той же час невиконаними аналітики «Слово і діло» називають обіцянку про зняття недоторканності з суддів (згідно з програмою президента, позбавити імунітету суддів Зеленський збирався паралельно зі зняттям недоторканності з президента і депутатів); а також обіцянка про те, що законопроєкт «Про народовладдя» буде внесений до ВРУ від імені президента перед іншими законопроєктами (обіцянка формальна і не впливає на суть змін, проте провалена).

«Редакція «Слово і діло» вітає, що в риториці президента фігурує питання про важливість виконання передвиборчих зобов'язань і продовжує відстежувати виконання обіцянок, даних як до, так і після виборів президента України. 89% обіцянок з передвиборчої програми, які поки залишаються в процесі виконання – досить великий обсяг роботи для періоду, який залишився до завершення каденції, особливо беручи до уваги той факт, що про деякі пункти цієї програми не готові говорити ні в одному з владних кабінетів, зокрема, про впровадження економічного паспорта українця», – прокоментувала директорка, головна редакторка аналітичного порталу «Слово і діло» Катерина Пітєніна.

Нагадаємо, всі обіцянки Володимира Зеленського можна подивитися в його профілі на нашому сайті.

Відстежувати виключно програмні обіцянки (президента, партій, урядів і мерів) можна за допомогою нашого проєкту Politkarma.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: