В Україні за рік сталося понад сотню нападів на активістів

Читать на русском
В Україні у 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападу і переслідування активістів. Найбільше - у Києві та Одесі.
ілюстративне фото: freepik.com

В Україні у 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападу і переслідування активістів. Найбільше - у Києві.

Такі дані оприлюднив Центр прав людини ZMINA в рамках презентації доповіді про переслідування громадських активістів і правозахисників у 2020 році під час пресконференції у Києві, 28 січня.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський запевнив, що замовники нападу на Катерину Гандзюк понесуть покаранняСказано 4 листопада 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

За даними правозахисників, зі 101 випадку по всій країні найбільше сталося у Києві (44). На другому місці Одеса - 10.

«Найнебезпечнішими видами активізму виявилися протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля», - йдеться в пресрелізі.

Як уточнила дослідниця ZMINA Анастасія Москвичова, серед задокументованих інцидентів найпоширенішими були спроби залякування активістів (22), фізичні напади на них (21) і знищення або пошкодження їх майна (18).

При цьому тільки у чотирьох випадків фізичних нападів (з 21) було оголошено про підозру імовірним зловмисникам.

«Активістів також часто юридично переслідують та розгортають проти них дискредитаційні кампанії – у 2020 році таких випадків сталося по десять і дев’ять відповідно. Так, у лютому минулого року поліція за позовом нардепа Андрія Деркача розпочала провадження про нібито розкрадання міжнародної технічної допомоги на суму 149 мільйонів доларів за участю Центру протидії корупції (ЦПК) та пацієнтської організації «100% життя». А у квітні 2020 року паралельно була розгорнута дискредитаційна кампанія на різних медіаплатформах, у якій голову ЦПК Віталія Шабуніна та голову Координаційної ради БО «100% Життя» Дмитра Шерембея звинуватили у «присвоєнні» коштів», - додали автори доповіді.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, скільки нападів на журналістів сталося у 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: