Усе про аліменти в 2020 році: розміри нарахувань, покарання боржників, примусові виплати

Читать на русском

Після посилення покарання за несплату аліментів на дитину та створення реєстру боржників протягом 2019 року з батьків вдалося стягнути 6,5 млрд грн виплат. «Слово і Діло» розбиралося, хто може потрапити до реєстру боржників, кого не випустять за кордон у разі несплати аліментів та який розмір виплат на дітей передбачений у 2020 році.

Аліменти в 2020 році

Державна допомога на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, становить 889,5 грн на місяць для дітей віком до 6 років та 1 тис. 109 грн на місяць для дітей віком від 6 до 18 років.

Що стосується батьків, які мають сплачувати гроші своїм дітям, у 2020 році, найменша сума на малечу віком до 6 років з 1 січня становить 889,5 гривень, з липня – 929,5 гривень та з грудня – 960,5 гривень. Для дітей від 6 до 18 років ця виплата буде збільшуватись від 1 тис. 109 гривень у січні до 1 тис. 159 гривень, починаючи з липня, і сягне 1 тис. 197 гривень у грудні.

Мінімальна рекомендована сума аліментів на 2020 рік для дітей до 6 років: з січня – 1 тис. 779 гривень; з липня – 1 859 гривень; з грудня – 1 921 гривень, а для дітей від 6 до 18 років, відповідно – 2 тис. 218 гривень, 2 тис. 318 гривень та 2 тис. 395 гривень.

Найбільший розмір аліментів становить десять прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку. У 2020 році максимальна сума аліментів на дитину до 6 років буде зростати втричі: з 1 січня 2020 року – 17 тис. 790 гривень; з 1 липня 2020 року – 18 тис. 590 гривень; з 1 грудня – 19 тис. 210 гривень.

Для дитини від 6 років до 18 років максимальний розмір аліментів у 2020 році становитиме: з 01 січня 2020 року – 22 тис. 180 гривень, з 1 липня 2020 року – 23 тис. 180 гривень; з 1 грудня – 23 тис. 950 гривень.

Кількість боржників

Нагадаємо, що в 2018 році Верховна рада ухвалила низку змін до законів щодо посилення відповідальності за несплату аліментів. Тоді ж у лютому з’явився Єдиний реєстр боржників, до якого одразу потрапило понад 86 тисяч батьків, які не сплатили аліменти своїм дітям. За чотири місяці заповнення реєстру кількість боржників вже сягала понад 171 тисячу осіб. Протягом двох років горе-батьки почали розраховуватись за боргами і на початку 2020 року в реєстрі налічується 165 тисяч осіб.

Зазначимо, що протягом 2019 року стягнуто аліментів на суму 6,5 млрд грн. І не тільки тому що батьки раптом стали свідомими. За даними Державної прикордонної служби, в їх базі даних перебуває близько 120 тисяч українців, яким заборонено перетинати кордон через несплату аліментів.

Обмежувальні заходи

До боржників, які не сплачують аліменти понад 4 місяці (за 3 місяці для батьків тяжкохворої дитини або дитини з інвалідністю), застосовуються обмежувальні заходи. Крім неможливості виїхати за кордон, боржнику забороняється керувати авто, крім випадків, коли керування авто є основним джерелом доходів боржника, або він використовує авто у зв’язку з інвалідністю чи в якості водія проходить військову службу.

Також боржники не можуть користуватися зброєю, полювати чи впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за кордон.

Штрафи

Якщо сума заборгованості зі сплати аліментів перевищує суму платежів за 1 рік, розмір штрафу становить 20% від суми заборгованості, 2 роки – 30%, 3 роки – 50% боргу.

У ситуації, коли боржник не платить пів року, його можуть притягнути до соціальних робіт на користь місцевої громади від 120 до 240 годин. Такий вид покарання може застосовуватися багаторазово, до погашення заборгованості. Не можна примушувати «відпрацьовувати» борг інвалідів І та ІІ групи, вагітних, жінок, старших за 55 років, та чоловіків віком від 60 років.

Кримінальна відповідальність

У законодавстві передбачено й більш суворе покарання, зокрема, за злісне ухилення від сплати встановлених за рішенням суду коштів на утримання дітей (приховування доходів, зміна місця проживання/роботи без повідомлення держвиконавця, які призвели до заборгованості, що перевищує суму платежів за 3 місяців).

За рішенням суду за злістне ухилення від аліментів боржнику можуть призначити громадські роботи від 80 до 120 годин або арешт до 3 місяців. Передбачено також обмеження волі до 2 років.

За повторне правопорушення боржнику можуть «призначити» громадські роботи від 120 до 240 годин або арешт від 3 до 6 місяців. Найсуворіше покарання – обмеження волі на строк від 2 до 3 років.

Коли припиняється виплата аліментів

За законодавством України виплати аліментів припиняються в разі повноліття дитини (18 років). Однак існує низка випадків, коли період виплат може бути збільшений. Відповідно до положень статей 198 і 199 СКУ, батьки зобов’язані утримувати повнолітніх дочку і сина, якщо вони непрацездатні за станом здоров’я і потребують матеріальної допомоги.

До 23 років продовжується виплата аліментів, якщо дитина навчається у вищому навчальному закладі (форма навчання не впливає на право отримання аліментів). При цьому ключовим моментом для присудження батьківської фінансової підтримки для повнолітніх дітей є дохід у платника аліментів, тобто можливість надати таку допомогу.

Правила оформлення аліментів

Добровільна виплата аліментів нормується нотаріальною угодою між батьками. У документі прописані порядок та способи виплати. Розірвати угоду можна лише через суд.

Для притягнення до примусової виплати слід звертатися до районного суду за місцем прописки того з батьків, з ким проживає дитина. Окрім позовної заяви, подаються копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про розлучення, копія свідоцтв про народження спільних дітей, копія паспорта позивача з пропискою та позначкою про реєстрацію шлюбу, копія паспорта відповідача, довідка про доходи, довідка про місцеперебування відповідача.

Раніше «Слово і Діло» писало про субсидії, які передбачені нарахування та розмір допомоги, а також підстави для відмови у виплаті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: