Нацбанк створить реєстр колекторів

Читать на русском
Нацбанк готує законопроект щодо регулювання роботи підприємств, які займаються стягненням прострочених боргів.
Фото: bank.gov.ua

Нацбанк готує законопроект щодо регулювання роботи підприємств, які займаються стягненням прострочених боргів.

Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час зустрічі з представниками небанківського фінансового сектора, пише пресслужба регулятора.

За її словами, законопроект передбачає створення реєстру колекторських компаній. Виключення з реєстру буде означати заборону банкам і фінансовим установам укладати договори з цією структурою, підкреслила Рожкова.

Вона уточнила, що виключення з реєстру буде застосовуватися, якщо компанія не реагує на письмові вимоги Нацбанку і на штрафи за порушення законодавства при взаємодії з боржником.

Нове керівництво НБУ: як зміниться ситуація на валютному ринкуКритичних коливань на валютному ринку очікувати не варто, але Нацбанк повинен в подальшому проводити більш відкриту політику, вважає експерт.

Рожкова також зазначила, що тільки за місяць Нацбанк отримав 535 звернень громадян зі скаргами на дії колекторських компаній. За підсумками розгляду скарг встановлені випадки грубих порушень колекторами вимог законодавства, заявила вона.

Тому в законопроекті для колекторської компанії з'явиться вимога щодо дотримання нею правил етичної поведінки з боржником.

«У разі порушення колектором правил етичної поведінки будуть передбачені заходи впливу і санкції, в тому числі виключення з реєстру колекторських компаній», - зазначила перший заступник голови НБУ.

Раніше НБУ скоротив купівлю валюти на міжбанку.

Також нагадаємо, голова НБУ назвав наслідки підвищення мінімальної зарплати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: