ВАКС скасував частину обвинувачення у справі «кіотських грошей»

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора САП про закриття кримінального провадження в частині обвинувачення.

Вищий антикорупційний суд скасував частину обвинувачення у справі про замах на розтрату державних коштів, виділених Україні на підставі Кіотського протоколу до рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Таке рішення 18 січня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Прокурор САП просив закрити справу в частині обвинувачення осіб за фіктивне підприємництво, оскільки Верховна рада скасувала відповідальність за цей злочин. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив.

Як відомо, у цій справі обвинувачують Вадима Левченка, колишнього директора ДП «Українські екологічні інвестиції» Олексія Коваля, чинного керівника комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» Олександра Прокопця, ексзаступника головного інженера Южно-Української АЕС Дмитра Соколова, Ігоря Рахімова, директора ТОВ «Агротехбуд» Олексія Алтуніна, Романа Кравченка, Оксану Добриловську і ще одну особу.

За версією слідства, Міністерство екології та природних ресурсів України за рахунок коштів, отриманих за Кіотським протоколом, мало профінансувати проект із заміни світильників з лампами розжарювання на світильники на основі LED-технологій на об’єктах соціальної інфраструктури по всій країні. В результаті змови посадових осіб ДП «Укрекоінвест», відповідального за організацію тендеру, з низкою приватних структур, підрядником обрано маловідоме ТОВ «Агротехбуд», яке мало виконати роботи з переоснащення на умовах 70%-ї передплати.

Детективи НАБУ встановили, що виконувати роботи за проектом злочинці не мали наміру, а отримані кошти планували перерахувати компаніям із ознаками фіктивності. Відповідно до висновку судової економічної експертизи, проведеної за постановою прокурора САП, сума потенційних збитків від злочину склала 336 млн грн. Всього ж підприємство з ознаками фіктивності – ТОВ «Агротехбуд» – мало отримати грошові кошти в сумі 480 млн грн.

Нагадаємо, ВАКС знову заочно заарештував рідного брата Владислава Каськіва. Раніше апеляція ВАКС дозволила заочне слідство стосовно лісника Віктора Януковича. Також НАБУ дозволили заочне слідство стосовно ексчиновника Южно-Української АЕС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: