Підкуп голови Держгеокадастру: АП ВАКС залишила на посаді чиновника служби

Читать на русском
Апеляційна палата відмовила прокурору САП у скарзі на рішення суду про відмову у відстороненні від посади підозрюваного посадовця державної служби.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата не відсторонила від посади заступника начальника управління-начальника відділу землеустрою та охорони земель Управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Юрія Климка, якого НАБУ і САП підозрюють у спробі підкупу голови Держгеокадастру Романа Лещенка.

Таке рішення 15 січня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ просив суд відсторонити Климка від посади, оскільки саме перебування на ній сприяло вчиненню ним інкримінованого злочину. За даними слідства, підозрюваний може чинити тиск на свідків, які є працівниками Держгеокадастру, а також маючи доступ до документації може чинити тиск на підставних осіб, на яких були виділені земельні ділянки. Одночасно з цим, детектив також вказує і на той факт, що перебуваючи на відповідній посаді, підозрюваний може продовжити свою злочинну діяльність, перешкоджати кримінальному провадженню, знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування та протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Прокурор САП клопотання підтримав і окремо зазначив, що хоч наразі Климко обіймає іншу посаду, на час затримання він обіймав посаду в.о. начальника ГУ Держгеокадастру Хмельниччини, він все одно може чинити незаконний тиск на співробітників управління, які брали участь в оформленні необхідної документації для видачі землі.

Водночас адвокат Климка заперечував проти задоволення клопотання. Він вказав, що його клієнта зняли з посади в.о. начальника ГУ Держгеокадастру, а всі потрібні документи для справи були вилучені.

Вивчивши клопотання, суддя відмовив у його задоволенні. Суддя Мойсак вказав, що Климка усунули від посади в.о. начальника главку Держгеокадастру. До того ж, теперішня його посада ніяк не пов'язана з працівниками служби, які займалися питанням підготовки та виділенням земель сільськогосподарського призначення.

Не погодившись з таким рішенням, прокурор САП подав скаргу. Однак, вивчивши її, апеляційна палата залишила скаргу без задоволення.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали Климка за підозрою у спробі підкупу голови Держгеокадастру. За версією слідства, він разом із посередником Олексієм Ковальовим планували передати 170 тисяч доларів неправомірної вигоди Лещенку за видачу наказів про виділення земельних ділянок підставним особам. Їх затримали після передачі другого траншу на загальну суму 51,9 тис. грн. Пізніше ВАКС обох взяв під варту з альтернативою застави.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: