Партійні програми: які обіцянки виконали парламентські фракції

Читать на русском

Підбиваючи підсумки 2020 року ми вирішили подивитись, як парламентські партії виконують обіцянки, які вони давали перед виборами та зафіксували у своїх програмах. З’ясувалося, що, по-перше, не так багато саме програмних зобов'язань вдалося реалізувати усім фракціям, а деякі взагалі не виконали жодного. До того ж, абсолютна більшість реалізованих намірів припадає на період торішнього турборежиму.

Переважну більшість програмних обіцянок усі фракції виконали ще торік, у період турборежиму. Цьогорічні здобутки досить скромні.
Як фракції виконують програмні обіцянкиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Фракція «Слуга народу»

Загалом у програмі «Слуги народу» зафіксовано 91 обіцянку, з яких члени фракції встигли виконати 8, що становить 9% від загальної кількості обіцяного.

Більшість виконаних зобов'язань припадає на початок роботи Ради ІХ скликання під час турборежиму.

Однією з перших виконаних обіцянок «слуг» стала програмна – скасувати недоторканність народних депутатів, яка роками використовувалася у передвиборчій риториці інших політсил. Однак для зняття недоторканності з нардепів необхідно було внести зміни до Конституції і для цього важко було набрати голоси парламентаріїв.

3 вересня 2019 року Верховна рада ухвалила в цілому відповідний законопроєкт №7203, який скасовував норму про необхідність отримання згоди парламенту на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності. Фракція СН віддала 252 голоси за цю ініціативу. Закон набув чинності з 1 січня 2020 року. Щоправда, поки жодний нардеп не був засуджений чи позбавлений волі завдяки новій нормі закону.

Виконали «слуги народу» передвиборче програмне зобов'язання – встановити видатки на оборону у розмірі не менше 5% ВВП. Верховна рада 14 листопада 2019 року ухвалила бюджет на 2020 рік, який передбачав, що витрати на оборону складуть 5,45% від ВВП. Тоді президентська фракція віддала 241 голос за цю редакцію державного кошторису.

Як і обіцяли, «слуги народу» запровадили вибори за пропорційною системою з відкритими списками. Нагадаємо, що оновлений Виборчий кодекс було ухвалено ще 11 липня 2019 року Верховною Радою VIII скликання, однак він не був підписаний президентом.

Депутати ІХ скликання остаточно затвердили кодекс 19 грудня 2019 року з врахованими пропозиціями глави держави. Фракція тоді віддала за документ 223 голоси.

Також «слуги народу» підтримали та забезпечили ухвалення законопроєктів на виконання програмних обіцянок щодо проведення очищення та перезавантаження прокуратури, запровадження системи грошової винагороди для громадян за виявлення корупції та впровадження обов’язкової конфіскації майна корупціонерів.

Фракція «Голос»

У програмі «Голосу» загалом налічується 124 обіцянки. Від початку роботи поточного скликання Ради фракція виконала 6 (5%).

Цікаво, що програмні обіцянки «Голосу» багато в чому перегукуються із програмою СН, тому не дивно, що декілька з них представники фракції виконали, підтримавши ініціативи «слуг». Зокрема, таким чином «Голос» виконав свої програмні обіцянки щодо запровадження системи виборів за відкритими списками, а також створення простої процедури цивільної конфіскації у чиновників награбованого майна.

Виконали представники фракції намір – докласти зусиль для викорінення академічної недоброчесності (зокрема плагіату) по всій системи освіти. 18 грудня 2019 року Рада ухвалила проєкт закону щодо вдосконалення освітньої діяльності у галузі вищої освіти. Серед іншого, ініціатива передбачає, що рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації скасовується закладом вищої освіти у разі виявлення фактів порушення здобувачем академічної доброчесності, зокрема, наявності у кваліфікаційній роботі академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації.

Фракція «Батьківщина»

У програмі «Батьківщини» загалом 70 обіцянок, з яких фракція виконала дві. Тобто рівень виконання обіцянок фракцією становить 3%.

Юлія Тимошенко під час презентації стратегічного плану партії заявила, що не допустить передачу газотранспортної системи в приватну власність: «І якщо хтось хоча б підніме руку на те, щоб віддати нашу газотранспортну систему або транснаціональним, або українським монополіям – наша команда ніколи цього не дозволить і нікому цього не дасть зробити».

31 жовтня 2019 року Рада ухвалила законопроєкт щодо відокремлення діяльності з транспортування природного газу (№2239-1), який передбачав створення окремого оператора ГТС, незалежного від «Нафтогазу України». Водночас, згідно із законом, оператор ГТС та оператор підземних сховищ природного палива залишилися у державній власності. «Батьківщина» підтримала законопроєкт.

Друга виконана програмна обіцянка фракції – демонополізувати імпорт газу. Її представники Олексій Кучеренко та Сергій Тарута подали до Ради законопроєкт про внесення змін до закону «Про публічні закупівлі», який передбачав, що оператор ГТС України та інші суб'єкти газового ринку зможуть здійснювати закупівлю палива на біржі. Рада ухвалила цей документ 2 грудня 2020 року за підтримки «Батьківщини».

Фракція ОПЗЖ

Програма ОПЗЖ включає 70 обіцянок, з яких фракції вдалося реалізувати тільки одну – забезпечити перехід від змішаної виборчої системи до пропорційної з відкритими списками. Представники фракції підтримали ухвалення законопроєкту СН.

Фракція «Європейська Солідарність»

Загалом в програмі ЄС 49 обіцянок, однак від початку роботи цього скликання парламенту фракції не вдалося виконати жодної.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло», підбиваючи підсумки 2020 року, склало топ виконаних і провалених обіцянок президента Володимира Зеленського.

Також ми проаналізували програму дій Кабміну Шмигаля (хоча її так і не ухвалив парламент) та відстежили, які обіцянки виконали міністри.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: