ВАКС залишив під домашнім арештом ексдиректора фірми «Аркона»

Читать на русском
Апеляційна палата розглянула і залишила без задоволення скаргу адвоката колишнього власника і керівника приватної компанії.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата залишили під нічним домашнім арештом колишнього співвласника та директора приватної компанії «Аркона Газ-Енергія» Ігоря Мичка, якого НАБУ і САП підозрюють у справі зловживань під час видачі спеціального дозволу на видобуток газу на Полтавщині його фірмі, так званої «справи газової фірми оточення Петра Порошенка».

Таке рішення 13 січня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

«Ухвалу слідчого судді ВАКС, якою задоволено клопотання прокурора про продовження строку тримання особи під домашнім арештом стосовно Ігоря Мичка у кримінальному провадженні, залишити без змін, а апеляційну скаргу захисника – без задоволення», – йдеться в рішенні.

Раніше Мичку обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Пізніше йому продовжили нічний домашній арешт. Не погодившись з таким рішенням, адвокат підозрюваного подав апеляційну скаргу, але судді йому відмовили.

Як з'ясувало слідство, впродовж 2016 року ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово і безуспішно зверталося до Державної служби геології та надр України щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився – державні та місцеві органи влади переглянули своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища. Після цього задіяні особи розподілили ролі і розробили план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Вони використали показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, що не існують, у тому числі амортизаційні відрахування, у результаті чого встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн. При цьому початкова вартість продажу спецдозволу мала б становити 200,6 млн грн.

Розрахункова різниця між фактично сплаченою вартістю збору та дійсною початковою ціною продажу спеціального дозволу на користування надрами дорівнює 196,8 млн грн, що і становить розмір збитків, завданих державному бюджету України.

Нещодавно фірму «Аркона Газ-Енергія» придбала за 8,6 млн доларів бізнес-група «Смарт-Холдинг» народного депутата Вадима Новинського.

Нагадаємо, журналісти програми «Схеми» встановили, що компанія «Аркона Газ-Енергія» пов'язана з оточенням колишнього президента Петра Порошенка. За їх же даними, фірма за заниженою вартістю отримала спецдозвіл на видобуток газу на Полтавщині.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: