Справа «Аркони»: апеляція ВАКС залишила без змін запобіжний захід інженера

Читать на русском
Апеляційна палата залишила без задоволення скаргу захисника підозрюваного на обраний йому запобіжний захід у вигляді застави.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата залишила без змін запобіжний захід інженера компанії «НВФ «Проект-Нафтогаз» Вадима Купчика, якого НАБУ та САП підозрюють у причетності до так званої «справи газової фірми юристів Петра Порошенка».

Таке рішення 31 серпня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Купчику визначили 84080 грн застави із покладанням таких обов'язків: прибувати за першою вимогою; не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними, іншими особами у кримінальному провадженні та здати на зберігання закордонні паспорти.

Не погодившись з таким рішенням, адвокат підозрюваного подав апеляційну скаргу. Вивчивши апеляцію, колегія суддів залишила її без задоволення.

До цього суд взяв під варту директора ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз» Володимира Щербину з альтернативою застави в 630 тисяч гривень. Також ВАКС відправив під цілодобовий домашній арешт представника НВФ «Проект-Нафтогаз» Юрія Ільницького. Під нічний домашній арешт відправили ексзаступника директора з виробництва, економіці та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту Олега Зур'яна.

Раніше НАБУ і САП повідомили про підозру шістьом особам, причетним до завдання 196,8 млн грн збитків державі під час видачі спеціального дозволу на видобуток газу Полтавській області фірмі «Аркона Газ-Енергія». Журналіст «Слово і діло» з'ясував їхні прізвища.

Водночас органи правопорядку зазначили, що коло задіяних у вчиненні злочину не є вичерпним, і вони встановлюють інших можливих співучасників схеми.

Як з’ясувало слідство, впродовж 2016 року ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово і безуспішно зверталося до Державної служби геології та надр України щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився – державні та місцеві органи влади переглянули своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища. Після цього задіяні особи розподілили ролі і розробили план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Вони використали показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, що не існують, у тому числі амортизаційні відрахування, у результаті чого встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн. При цьому початкова вартість продажу спецдозволу мала б становити 200,6 млн грн.

Розрахункова різниця між фактично сплаченою вартістю збору та дійсною початковою ціною продажу спеціального дозволу на користування надрами дорівнює 196,8 млн грн, що і становить розмір збитків, завданих державному бюджету України.

Нещодавно фірму «Аркона Газ-Енергія» придбала за 8,6 млн доларів бізнес-група «Смарт-Холдинг» народного депутата Вадима Новинського.

Нагадаємо, журналісти програми «Схеми» встановили, що компанія «Аркона Газ-Енергія» пов'язана з оточенням колишнього президента Петра Порошенка. За їх же даними, фірма за заниженою вартістю отримала спецдозвіл на видобуток газу на Полтавщині.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: