Справа Южно-Української АЕС: суд скасував арешт квартири

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання чоловіка обвинуваченої про скасування арешту майна у кримінальному провадженні.

Вищий антикорупційний суд скасував арешт квартири чоловіка Світлани Костянецької, яку Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у причетності до заволодіння коштами Южно-Української атомної електростанції.

Таке рішення 15 грудня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, суд наклав арешт на дві квартири та частки в статутних капіталах фірм ТОВ «ТРЕВІЗО АДВАНС» (50 тисяч грн) та ТОВ «ГІРТЕХМАШ» (3540 грн) чоловіка Костянецької Геннадія. Тому представник чоловіка обвинуваченої подав клопотання про скасування арешту з майна, оскільки одна з квартир належить Геннадію Костянецькому на підставі договору дарування, а тому не може вважатися спільним сумісним майном подружжя. Також, на думку адвоката, на частку у статутному капіталі компаній не може бути накладено арешт як на спільне сумісне майно подружжя.

Втім, вивчивши клопотання, судді задовольнили його частково і скасували арешт однієї квартири, яка належить чоловіку обвинуваченої на підставі договору дарування.

Крім Світлани Костянецької, у справі обвинуваченими є її син Антон, Юрій Дмитренок і президент DARA Group, колишній депутат Криворізької міської ради Едуард Самоткал.

Нагадаємо, за версією слідства, у 2012-2013 роках Южно-Українська АЕС закупила електрощитове обладнання за завищеною ціною на загальну вартість у 43,50 млн грн: загальноблочний щит постійного струму за 12,37 млн грн у ТОВ «Арстрейд» та щити КТПСН за 31,13 млн грн у ПАТ «Уніс-Трейд». Таким чином, учасники схеми незаконно заволоділи 27,94 млн грн шляхом завищення цін укладених договорів на цю суму, що підтверджується судовими експертизами. Кримінальне провадження за даним фактом було розпочате миколаївською міліцією ще у 2013 році, однак до 2016 року справа не просувалася, допоки її не передали до НАБУ.

Раніше ВАКС призначив засідання у справі Южно-Української АЕС. Також суд дозволив заочне слідство стосовно ще одного фігуранта справи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: