Печерський суд зобов'язав ОГП забрати у НАБУ справу про $5 млн хабара

Читать на русском
Столичний райсуд задовольнив скаргу адвоката одного із підозрюваних на бездіяльність Офісу генерального прокурора і зобов'язав керівництво забрати кримінальне провадження.
ua.news

Суд зобов'язав генерального прокурора Ірину Венедіктова забрати у Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури кримінальне провадження про 5 млн доларів неправомірної вигоди від колишнього міністра екології Миколи Злочевського керівництву антикорупційних органів.

Таке рішення 24 грудня ухвалила слідча суддя Печерського районного суду міста Києва Тетяна Ільєва, повідомили «Слово і діло» в САП.

Згідно даних Судової влади, адвокат колишнього менеджера Burisma Group Андрія Кічі, якого підозрюють у причетності до передачі цих коштів, подав до Печерського суду скаргу на бездіяльність Офісу генерального прокурора. За словами співрозмовника у САП, скаргу задовольнили і зобов'язали генпрокурора передати справу до іншого органу.

У той же час, як відзначили в офіційній заяві пресслужби САП, дане рішення судді Печерського райсуду Ільєвої відсутнє в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Видати текст рішення представникам САП у суді також не змогли, незважаючи на численні звернення.

«Разом із тим, представником суду було повідомлено, що матеріали справи станом на 30.12.2020 вже були скеровані до Київського апеляційного суду, а запитувану ухвалу 29.12.2020 було видано представнику Офісу Генерального прокурора (не прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури), який за нею прибув» , - йдеться в повідомленні.

У САП також підкреслюють, що прокурори ОГП не є прокурорами в даному кримінальному провадженні та не можуть брати участь у процесуальних діях.

САП допускає, що таким чином може бути реалізована «схема щодо незаконної передачі кримінальних проваджень, віднесених до виключної підслідності НАБУ, до інших правоохоронних органів».

Нагадаємо, 1 грудня НАБУ та САП завершили досудове розслідування справи щодо $5 млн хабара від Злочевського.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його викликали на допит, а через неявку оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: