КСУ завтра може розглянути указ Зеленського про відсторонення Тупицького – нардеп

Читать на русском
КСУ 5 січня може розглянути указ президента Володимира Зеленського про відсторонення голови суду Олександра Тупицького.
facebook.com/olga.sovgiria

Конституційний суд планує 5 січня провести засідання, на якому розгляне указ президента України Володимира Зеленського про відсторонення від посади голови суду Олександра Тупицького.

Про це повідомила представник ВР в КСУ Ольга Совгиря (фракція «Слуга народу») в Facebook у понеділок, 4 січня.

Перезавантаження КСУ: чому Зеленський не може відсторонити ТупицькогоЮрист пояснив, чому не можна просто звільнити Тупицького чи будь-якого іншого суддю КСУ та які процеси нині відбуваються довкола суду.

«За наявною інформацією, на завтра, 5 січня, призначені збори суддів Конституційного суду, на якому будуть розглядатися питання указу президента України «Про відсторонення від посади судді Конституційного суду України» від 29 грудня 2020 № 607 (про відсторонення Тупицького О. Н. з посади судді Конституційного суду строком на 2 місяці)», - написала депутат.

При цьому вона зазначила, що Конституційний суд не має повноважень за власною ініціативою розглядати питання і ухвалювати рішення щодо конституційності будь-яких актів (в тому числі указів президента України), в тому числі і на зборах суддів або на спеціальних пленарних засіданнях.

«Питання про конституційність цього указу президента може бути розглянуте Конституційним судом виключно у разі подачі до суду відповідного конституційного подання в порядку, передбаченому Конституцією та законом «Про Конституційний суд України». Рішення про конституційність будь-якого акту, в тому числі і указу президента, може бути ухвалено тільки на пленарному засіданні», - уточнила Совгиря.

Також вона додала, що ухвалення КСУ будь-якого рішення щодо неконституційності указу президента без дотримання порядку, передбаченого законом і в інтересах одного з суддів, може містити склад злочину, передбаченого статтею 364 ККУ (Зловживання владою або службовим становищем).

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення глави КСУ Олександра Тупицького з посади судді на два місяці.

В КСУ заявили, що своїм указом Зеленський перевищив повноваження.

А в Офісі генпрокурора повідомили, що відсторонення Тупицького є законним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: