Через пандемію ціна нафти у 2020 році впала на 20%

Читать на русском
У 2020 році світові ціни на нафту впали на близько 20 відсотків, оскільки пандемія паралізувала більшу частину світової економіки.
Фото - Justin Lane

У 2020 році світові ціни на нафту впали на близько 20%, оскільки пандемія паралізувала більшу частину світової економіки.

«Світові ринки сирої нафти втратили близько п'ятої частини своєї вартості у 2020 році, оскільки суворі обмеження у зв’язку з коронавірусом паралізували більшу частину світової економіки, але ціни сильно відновились після своїх мінімумів, оскільки уряди стали більш активно стимулювати економіку», - пише Reuters.

Зазначається, що нафта марок Brent і WTI зросла більш ніж удвічі порівняно з десятирічними мінімумами, що спостерігались у квітні.

Поява нового виду коронавірусу у Великій Британії призвела до відновлення обмежень на переміщення, що позначилось на короткостроковому попиті та цінах.

Нагадаємо, що світовий ринок нафти 9 березня пережив «чорний понеділок» - найбільше різке падіння цін з 1991 року з початком війни у Перській затоці. Після цього на ринку нафти сталося ще кілька обвалів цін - на тлі ситуації з коронавірусом і обмежень через пандемію у найбільших економіках світу, залишаючи ринок перевантаженим різким зниженням попиту і надмірним надлишком нафти.

12 квітня країни-члени ОПЕК+, у тому числі РФ, домовилися скоротити видобуток нафти в умовах пандемії.

Наразі укладена угода ОПЕК+ про скорочення видобутку передбачає обмеження видобутку на 7,7 млн барелів на добу. У квітневій угоді ОПЕК+ виробникам було запропоновано скорочення видобутку до 5,8 млн барелів на день з початку 2021 року до кінця квітня 2022 року.

Умови змінили на зустрічі 3 грудня. Країни ОПЕК+, у тому числі РФ домовилися залишити в силі обмеження на видобуток нафти, які діяли з травня цього року. Однак, з певними послабленнями - відповідно до нових домовленостей, з початку 2021 року обмеження зміняться: у січні учасники альянсу зможуть збільшити видобуток нафти на 500 тис. барелів на добу. Умови угоди будуть переглядатися щомісяця.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: