Бранець Кремля Шумков повернеться до України 24 грудня

Читать на русском
Українець Олександр Шумков, який більше двох років відбував незаконній вирок у виправній колонії в Тверській області РФ, 24 грудня має повернутися в Україну.
Архівне фото

Українець Олександр Шумков, який більше двох років відбував незаконній вирок у виправній колонії в Тверській області РФ, 24 грудня має повернутися в Україну.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, під час онлайн-конференції.

«24 грудня буде звільнений Шумков Олександр, який зараз ще відбуває покарання у Російській Федерації, у Тверській області. Ми вже домовилися, що буде консул його зустрічати. Потім треба буде багато дій зробити для того, щоб його повернули додому, а саме - до Одеси. І нам потрібно всім говорити про те, щоб Шумкова не затримували (в РФ – ред.), щоб його відпустили, і щоб консул його супроводив до України», - зазначила Денісова.

Вона додала, що як Шумков, так і інші незаконно ув'язнені в Росії українці, а також їхні сім'ї потребують допомоги.

Також омбудсмен повідомила, що її Офіс встановив, що у 130 українців, які незаконно переслідуються за політичними мотивами Росією, – 186 неповнолітніх дітей до 18 років: 174 – в Криму і 12 – на підконтрольній українському уряду території.

«Підтримую ініціативу взяти під опіку кожного бранця Кремля, а ще краще – всю його сім'ю», - додала омбудсмен.

Нагадаємо, Олександр Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше стало відомо, що він знаходиться в російському СІЗО, але законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Мати і друзі українця не вірять, що він добровільно міг поїхати в Росію, оскільки був активним учасником правого руху в Україні.

4 грудня 2018 року в Севському суді Брянської області РФ Шумкова засудили до 4 років загального режиму за участь в «екстремістській організації» (такою в РФ визнаний «Правий сектор»).

20 вересня 2019 року тітка політв'язня Людмила Шумкова розповіла, що українські спецслужби залучали її племінника до спецоперацій. Під час однієї із них Шумков був викрадений.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: