В Україну повернувся політв'язень Стогній

Читать на русском
Українець Олексій Стогній, незаконно засуджений судом в анексованому Криму, повернувся до Києва, після відбуття призначеного йому покарання.

Українець Олексій Стогній, незаконно засуджений «судом» в анексованому Криму, повернувся до Києва, після відбуття призначеного йому покарання.

Про це повідомила уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

Вона заявила, що роки незаконного ув’язнення у Росії сильно позначилися на стані його здоров’я. У зв’язку з чим вона домагатиметься проведення висококваліфікованого медичного обстеження та надання необхідної лікарської допомоги.

Олексій Стогній був затриманий російськими силовиками 15 листопада 2016 року в анексованому Росією Криму. За версією спецслужб РФ, він йшов на агентурну зустріч і мав при собі пістолет.

На російському каналі одразу показали відео допиту українця, в якому він «зізнається» в шпигунстві на користь України.

Підконтрольний Кремлю суд засудив Стогнія до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. Його визнали винним за ч.1 ст. 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і ч.1 ст. 223 (незаконне виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї та боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів створив Єдину комісію з опіки українських політв’язнів, які утримуються у РФ.

Нагадаємо, за даними МЗС України близько сотні українських політв'язнів залишається у Росії.

Також український омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що 707 українських громадян, які залишились у тюрмах на тимчасово окупованих територіях Донбасу, очікують повернення в Україну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: