Новий штам коронавірусу: чи можливий черговий спалах COVID-19 у світі

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Представники урядів країн Євросоюзу зустрінуться сьогодні у Брюсселі, щоб обговорити скоординовану відповідь на спалах нового штаму коронавірусу у Великій Британії. Крім того, уряд України розглядає питання щодо обмеження польотів зі Сполученим Королівством. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Охотін зазначив, що у разі чергової світової хвилі епідемії на Україну чекає локдаун.

«Ми з тривогою спостерігаємо за ситуацією у Великій Британії довкола нового штаму коронавірусу, враховуючи, що велика кількість людей намагається полишити місто до запровадження жорсткого локдауну. Для всього світу – це новий виклик і зараз можливо, питання актуальності тестування й навіть вакцинації постане з новою силою. Якщо вірити інформації, яку подає британська влада, новий штам повністю вимагає нових підходів, отже треба буде переглянути й протоколи лікування і оголошувати заново всі обмеження, й підходи до тестування», ‒ сказав Охотін.

Британське МОЗ оприлюднило дані щодо нового штаму COVIDПерші випадки нового штаму коронавірусу, який нині поширюється у Великій Британії, почали фіксувати в країні ще у середині листопада.

Охотін додав, що нова хвиля епідемії, у разі її загострення, обернеться для України економічними наслідками.

«Для України, передусім, це може бути черговим викликом для економіки. Враховуючи наші відносини із західними партнерами, якщо такі ризики дійсно будуть високі, на нас чекає локдаун і безслідно це не пройде», ‒ наголосив політолог.

На думку експерта, новий штам коронавірусу може зайти в Україну через материкову Європу.

«Українців у Великій Британії менше, ніж, наприклад, поляків, які там працюють, але, враховуючи те, як люди пересуваються через кордони, то ризики – великі. Однак, треба чекати лабораторних висновків та офіційної інформації авторитетних світових організацій», ‒ пояснив він.

Нагадаємо, у неділю прем’єр Британії Борис Джонсон оголосив про запровадження локдауну в країні та відмову від послаблень на Різдво через виявлення нового штаму коронавірусу, який на 70% більш заразний, ніж звичайний.

Із новим штамом пов’язують стрімке зростання кількості заражень, що спостерігається в Англії останні 2 тижні.

Стало відомо, щопольоти до Великої Британії скасували близько 30 країн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: