Угода між Україною та Великою Британією: які можливості відкриває співпраця

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Верховна рада схвалила законопроєкт про ратифікацію Угоди про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією. Документ замінить Угоду про асоціацію у торгівлі після Brexit. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Лісний відзначив, що з часом домовленості між країнами можуть поглибитися й такий союз допоможе Україні протистояти російській агресії.

«Велика Британія після виходу із ЄС йде в «одиночне плавання», тому для України такий союз – це вікно можливостей. Як ми бачимо, не все так просто з ЄС, й це одна із криз на сьогодні. Ні Британія, на ЄС не дійшли консенсусу, як вони далі будуть взаємодіяти, як торгуватимуть. Ситуація у цьому тандемі – патова, але Україна може отримати великого і сильного союзника, враховуючи нелюбов Лондона до Росії», ‒ сказав Лісний.

На думку політолога, попри кризу відносин Лондона і Брюсселя, Україна може заручитися потужною підтримкою Великої Британії у багатьох напрямках.

Рада ратифікувала угоду про вільну торгівлю та партнерство з Великою БританієюРада ратифікувала угоду з Великою Британією про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство.

«Крім того, Британія тепер може відстоювати інтереси самотужки і швидше, й Україна може отримати вагому підтримку. Ця співпраця може відбуватися на багатьох рівнях й повинна бути набагато тіснішою. Наскільки ця співпраця буде глибокою – покаже час, але сама угода створює багато можливостей», ‒ додав він.

Лісний додав, що Велика Британія після виходу із Євросоюзу може швидше ухвалювати рішення. А після отруєння Сергія Скрипаля ставлення Лондона до Кремля погіршилося, тому Україна може бути вигідним союзником у протидії Кремлю.

«Британія сприймає Росію як ворога тому, що на її території РФ фактично скоїла теракти із застосуванням хімічної зброї. Тому українська влада повинна використати цей момент й ця ситуація може бути перспективною і далекоглядною. Причому Британія розглядає Україну щонайменше як союзника», ‒ пояснив він.

Нагадаємо, напередодні депутати ухвалила закон про електронні комунікації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: