Парламент знизив ставку ПДВ для аграріїв

Читать на русском
Рада 17 грудня знизила ставку ПДВ для аграріїв з 20 до 14 відсотків для деяких видів агропродукції.
фото з відкритих джерел

Верховна рада знизила ставку податку на додану вартість для аграріїв з 20% до 14% для деяких видів агропродукції.

Нардепи на засіданні у четвер, 17 грудня, схвалили у другому читанні законопроект №3656. Документ підтримали 255 парламентаріїв.

Держпідтримка аграріїв: хто отримав найбільше дотацій у 2017-2019 рокахУ 2020 році на підтримку АПК у держбюджеті закладено 4,2 млрд грн. Ми подивились, як планують розподілити гроші та кому діставались найбільші дотації протягом попередніх років.

Закон передбачає зниження з діючих 20% до 14% ставки ПДВ за операціями з постачання на митну територію України для аграрного сектору.

За словами авторів законопроекту, зниження ставки не призведе до масштабних спотворень в структурі надходжень/втрат ПДВ ні для однієї із зацікавлених сторін (держава / підприємство).

Раніше глава комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський підкреслював, що в першу чергу таке зниження зменшить податкове навантаження на виробників сільгосппродукції, а це дозволить зменшити вартість сировини на суму зниження ПДВ вже для переробників такої продукції.

Закон змінить наступне:

  • переробні підприємства зможуть заощадити 6% витрат при закупівлі продукції за рахунок менших податкових зобов'язань виробника, а стимули для оптимізації податкових зобов'язань - зникнуть;

  • зниження зменшить податкове навантаження на виробників сільгосппродукції. Це дозволить зменшити вартість сировини на суму зниження ПДВ вже для переробників такої продукції.

Рада ухвалила цей закон за основу у вересні 2020 року.

Нагадаємо, раніше в Мінекономіки повідомляли, що на погашення боргів перед аграріями направили півмільярда.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: