Вакцина проти COVID-19: чому українці скептично ставляться до препарату і що з цим робити

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Глобальний фонд доступу до вакцин проти коронавірусу офіційно схвалив запит України на отримання 8 млн доз препарату від COVID-19. У коментарі «Слово і діло» експерт з комунікацій Валентин Войтков висловив думку, що влада завчасно повинна потурбуватися про те, щоб населення серйозніше ставилося до вакцинації, бо це потребує часу й системного підходу.

«Чому взагалі виникла ця історія проти вакцинації: дійсно були випадки й їх використовували, щоб вони ставали віральними. Люди, не розуміючи всіх інших елементів просто почали боятися. Все це посилюється тим, що у нас апріорі низький рівень довіри до влади – так склалося й історично, і уряд доклався до цього. Тому у нас підходи як на Заході не працюють. У нас треба використовувати креативні рішення, які поєднували б і логіку, і емоції», ‒ сказав Войтков.

Експерт зазначив, що змінити ставлення населення до вакцинації за короткий період неможливо.

«Річ у тім, що цей кейс із вакцинацією – це дуже чутлива тема. Легко сказати, що всі мають вакцинуватися, щоб не наражати себе й оточення на небезпеку. Але це не працює, тому що люди, які налаштовані дуже скептично, логічні аргументи не сприймають. Тому тут має бути цілий комплекс заходів. Перше – це усвідомити, що методи примусу не працюють. Ці методи не працюють в Україні взагалі. Друге – переконувати з графіками та табличками теж буде важко й треба розуміти, що це переконає не всіх. Третє – це має бути тривала кампанія, бо за два місяці змінити переконання людей дуже важко. Це потребує півроку. І четвертий елемент – це сегментування аудиторії. Треба працювати через окремі канали комунікації із різними категоріями людей, спостерігати, як вони споживають інформацію», ‒ розповів експерт.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що представники глобальної ініціативи COVAX рекомендували Україні розпочати підготовку інфраструктури для зберігання та доправлення вакцин від коронавірусу.

Також ми писали, що вакцинувати українців від коронавірусу розпочнуть у березні 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: