Боротьба з COVID-19: чи буде доступною вакцина проти коронавірусу

Читать на русском
Микола Спірідоновполітолог

Вакцинація від коронавірусу в Україні здійснюватиметься за рахунок мобільних бригад. Однак у стаціонарних пунктах також зможуть робити щеплення. У центрі громадського здоров’я додали, що мають намір вакцинувати 800 тисяч людей на місяць. У коментарі «Слово і діло» політолог Микола Спірідонов відзначив, що із початком щеплення попит на препарат зростатиме і є ризик, що на цьому намагатимуться заробити.

«Звичайно, вакцинація – це буде додатковий привід заробити. При цьому незрозуміло, чи ця вакцинація встигатиме за рівнем загрози. До того ж, цілком очевидно, що медична загроза дійсно існує, але це не зупиняє економічного ажіотажу. Бо, наприклад, ті ж самі маски купували і по 20 грн, і по 40 грн. Відповідно, люди на цьому дуже добре заробили і може навіть таке бути, що реальна ефективність вакцини буде сумнівною, але її продаватимуть», ‒ сказав Спірідонов.

У США підтвердили ефективність вакцини PfizerВакцина належить до групи так званих генних вакцин, що містять у собі генетичну інформацію про збудника.

Експерт нагадав, що вакцина не буде безкоштовною для всіх громадян і її доведеться купувати.

«Не виключено, що на цьому намагатимуться заробити, бо навіть коли держава закуповує вакцину, все одно доводиться комусь платити», ‒ сказав він. При цьому наголосив, що плани держави з вакцинації можуть дати позитивний ефект уже за два місяці.

«На сьогодні остаточно ще вакцин немає, тому актуальне питання про їхню ефективність. Плани вакцинувати по 800 тисяч на день свідчать, що про більш-менш загальний рівень вакцинації по країні можна говорити за два місяці, коли цифра дасть реальну користь. Це допоможе охопити найбільш вразливі верстви населення. Якщо буде саме так – це нормальний темп», ‒ сказав Спірідонов.

Нагадаємо, у МОЗ розповіли про три етапи COVID-вакцинації в країні.

Також проінформували про можливі проблеми зі зберіганням вакцини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: