Онлайн-навчання: як зміниться школа після епідемії COVID-19

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

Міністерство освіти презентувало проєкт «Всеукраїнська школа онлайн». У коментарі «Слово і діло» експерт у галузі освіти Микола Скиба вважає, що додаткові інструменти онлайн-навчання, розроблені у період епідемії, збагатять у майбутньому навчальний процес, але контент повинні готувати безпосередньо учителі.

«Як спосіб відреагувати на виклики, як антикризовий інструмент – завдання виконане, але щоб задовольнити «нову нормальність» ‒ цього замало. Далі треба розвивати повноцінний контент. Його краще створювати не централізовано, а використовувати ініціативу знизу, щоб педагоги могли завантажувати на платформу власні напрацювання. Можливо, навіть оголосити систему нагород за це. Ну і найважливіше – формат навчання має змінюватися», ‒ сказав Скиба.

Експерт наголосив, що процес навчання продовжить зазнавати змін і після епідемії.

В Одесі школярі переходять на дистанційне навчанняЗавтра, 1 грудня, в Одесі учнів 5-11 класів переведуть на онлайн-навчання. Це пов'язано зі зростанням кількості інфікованих коронавірусом серед вчителів.

«Звичайно, це неповноцінна платформа і вона буде розвиватися. Щодо її змісту – це спроба створити резервну копію на випадок карантину, і коли у школи немає змоги реалізувати дистанційне навчання, принаймні, у них буде можливість скористатися цією платформою. Це забезпечить мінімальний рівень потреб, але це на випадок ситуації із карантином. Це не можна назвати поки що повноцінною платформою онлайн-навчання», ‒ додав він.

На думку експерта, після епідемії деякі школи почнуть стрімко розвиватися, але деякі втратять свої позиції.

«Успіх багато в чому залежатиме і від готовності вчителів, і від того, як комунікаційно це буде представлено, бо важко щось створити, коли постійний негатив і в таких умовах процес дуже ускладнюється. Звісно, ми адаптуємося поступово і готовність до таких викликів не настає в один момент», ‒ пояснив він.

Нагадаємо, у Києві на карантин закрили п'ять шкіл та сім дитячих садків.

Раніше мер столиці Віталій Кличко говорив, що новорічні свята у садочках і школах відбуватимуться без батьків і гостей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: