Стефанішина прокоментувала висновки Венеціанської комісії щодо КСУ

Читать на русском
Суддям КСУ буде важко тлумачити рішення Венеціанської комісії на свою користь, тому що вона визнана найбільш авторитетною інституцією, яка не підкоряється жодній політичній владі.

Суддям КСУ буде важко тлумачити рішення Венеціанської комісії на свою користь, тому що вона визнана найбільш авторитетною інституцією, яка не підкоряється жодній політичній владі.

До роботи над висновками по Україні залучили не лише європейських, але й американських експертів. Вони підтвердили озвучені на засіданні РНБО, яке було скликано відразу після рішення КСУ, політичні застереження. Про це в ефірі 24 каналу розповіла віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Що стосується стану антикорупційного законодавства в Україні, то Венеціанська комісія схвалила 2 висновки, зазначила експерт. Стефанішина додала, що це стосується рішення Конституційного Суду від 27 жовтня, а також його ухвалення з можливим конфліктом інтересів.

«Водночас, Венеціанська комісія підтвердила низку положень, які вже публічно озвучені в парламенті й президентом України. Зокрема, йдеться про те, що рішення не має достатньої аргументації», - повідомила віцепрем'єр.

Висновки Венеційської комісії щодо КСУ: чи спроможний парламент виправити ситуаціюРозв'язання проблеми довкола антикорупційного законодавства та діяльності КСУ залежить від того, чи підтримає Рада запропоновані рішення.

Також, за її словами, експерти відзначили, що відповідний формат роботи КСУ надалі сприятиме лише винесення рішень, які будуть підривати принципи верховенства права в Україні. Тобто всі ті застереження, які були озвучені протягом місяця з моменту набуття чинності рішення, були підтверджені Венеціанською комісією, підкреслила Ольга Стефанішина.

Зокрема, Венеціанська комісія підтвердила, що кримінальна відповідальність і висновок про помилкове декларування мало бути збережене як елемент превентивного примусу для дотримання законодавства. Згідно з її словами, надалі парламент повинен схвалити рішення беручи до уваги висновки Венеціанської комісії.

«Частину рішення, яке стосується коментарів в антикорупційному законодавстві, вже взяла до уваги робоча група парламенту. Венеціанська комісія підтвердила, що судді мають бути рівними перед законом і перед державними інститутами», - сказала експерт.

«Відповідні рекомендації мають місце в законодавстві. Крім того, Венеціанська комісія відзначила необхідне забезпечення прозорого відбору відповідних посад в частині подальшої реформи Конституційного Суду», - повідомила віцепрем'єр.

Нагадаємо, Венеціанська комісія оприлюднила два висновки за запитом Зеленського, що стосуються вирішення КСУ і ситуації з антикорупційним законодавством.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: